Зеленського просять вивести добровольців тероборони ЗСУ з зони бойових дій

Новини 25 Травня, 2022 3 655

Зеленський

Станом на зараз петицію підтримали 2 людей, а до кінця збору підписів залишилося 90 днів

Українці зареєстрували петицію з вимогою вивести добровольців тероборони ЗСУ з зони бойових дій та розслідувати незаконні накази.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Варіанти.

Сьогодні, 25 травня, на державному порталі електронних петицій Оксана Жабяк зареєструвала петицію до президента Володимира Зеленського та Кабінету міністрів з вимогою вивести добровольців територіальної оборони ЗСУ з зони бойових дій та не підписувати законопроєкт №6521.

Як йдеться у тексті петиції, добровольців територіальної оборони ЗСУ незаконно відправили на завдання у зону бойових дій Луганської та Донецької областей.

Добровольці, на момент вступу до лав тероборони, керувалися законом про основи національного спротиву, де зазначено, що сили територіальної оборони є допоміжними до ЗСУ й вони не мають залучатися в райони ведення бойових дій.

Законопроєкт №6521 від 3 травня цього року, який дозволяє спрямовувати тероборону у зони бойових дій, тоді ще не набув чинності.

“Окремі батальйони територіальної оборони ЗСУ забрали до вступу поправок до законопроєкту в силу без рапортів на добровільну згоду та інформацію про місце передислокації. Їх відправили без належного військового вишколу, медичної комісії, без відповідної зброї, амуніції, тільки автомати. Контракти вони не підписували” – йдеться в петиції.

Авторка петиції зазначає, що добровольці тероборони не підпадають під перший, другий та третій етапи мобілізації, які зараз діють в Україні, а це:  колишні військовослужбовці, які мають бойовий досвід; військовослужбовці, які з 2014 року проходили строкову службу чи служили за контрактом; офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів.

“Добровольці ТрО не підлягають даним етапам мобілізації, які потребують кращого військового вишколу, тому виконання бойових завдань, які ставлять перед ними у гарячих точках є непосильними і несуть за собою чисельні бойові втрати” – пояснила авторка петиції.

Саме тому від президента та уряду вимагають:

– вивести добровольців територіальної оборони ЗСУ на території їх формувань згідно з чинним законом про ТрО;

– провести належну медичну перевірку;

– розслідувати незаконні накази про виконання завдань у зоні бойових дій без підтверджувальних документів.

“Добровольці ТрО не дезертири, вони добровільно доєднались до ТрО, але через брак військової підготовки та не відповідності стану здоров’я, не можуть ефективно виконувати поставлені завдання” – йдеться в е-петиції.

Станом на зараз петицію підтримали 2 людей, а до кінця збору підписів залишилося 90 днів.

Додамо, у середині травня Зеленський призначив нового командувача Сил територіальної оборони.

Коментарі

Позначки: