Зеленського попередили: акція під стінами ОП була лише демонстративною (ВІДЕО)

Новини 21 Березня, 2021 383

Акція у Києві

Біля Офісу президента 20 березня відбулася акція на підтримку активіста Сергія Стерненка. Мітингарі розписали стіни будівлі, а також підпалили табличку «президент України». Один із учасників розбив скло у дверях ОП — організатори кажуть, що розбивати вікна не планувалося.

Про це в коментарі hromadske розповів лідер руху «Гонор» та один з організаторів акції на підтримку Сергія Стерненка Сергій Філімонов, пише Четверта студія.

За його словами, президент Володимир Зеленський не реагував на попередні протести, зокрема на акцію 27 лютого, в якій взяли участь декілька тисяч людей. Остання акція отримала назву «Якщо не чуєш — побачиш».

«Готувався перфоманс, але биття вікон, запуск димових шашок у будівлю — цього в планах не було. А втім, я не бачу потреби стримувати людей, бо президент думає, що це якийсь міфічний Порошенко, якісь ігри, міфічні “соросята”. Це була перша така демонстративна акція, щоб президент почав звертати увагу. Він має бачити, що це справжній гнів народу, і якщо він не буде реагувати — це дуже погано закінчиться», — зазначив Філімонов.

Також він додав, що вважає акцію біля ОП мирною, оскільки ніхто не постраждав, крім людей біля Печерського відділку поліції, де перебував один затриманий учасник. Крім того, Філімонов розповів, що салют, який запускали учасники, будівлю не пошкодив, а фарбу ставили на сходах для всіх охочих.

Також Філімонов зазначив, що не підтримує, але й не засуджує дії затриманого Владислава Сорда, якого підозрюють у хуліганстві, а саме в розбиванні скла.

«Розбите вікно — це набагато менше шкоди, аніж для людини, яка незаконно сидить у в’язниці, або від міністра, який переслідує активістів. Але цього хлопця зупиняли, це видно на відео. Ніхто не заходив всередину до будівлі», — зазначив організатор.

Натомість радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телеканалу «НАШ» заявив, що протест «перетворився на акцію, яка зруйнувала пам’ятку архітектури».

«Я розумію, що це скоріше політична провокація, яку створили наші політичні опоненти… 90% людей на акції були мирними, вони хотіли висловити свою позицію, але 10% були підготовленими, у цьому брали участь політичні партії, які стосуються Петра Порошенка», — зазначив Подоляк.

Подоляк також зазначив, що поліція зранку виконала всі процесуальні дії. За його словами, «будуть конкретні кримінальні провадження, які доведуть, хто, що і як робив»передає «Укрінформ».

Раніше Порошенка звинуватив у «провокаціях біля Офісу президента» заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Водночас у партії «ЄС» попросили вибачитися через такі заяви.

Офіс президента також підрахував попередні збитки через акцію — це два мільйони гривень. Там кажуть, що якщо не розпочати змивання фарби впродовж 72 годин, вона в’їсться в граніт, і тоді суми збитків будуть зовсім іншими.

Водночас один із засновників «Києве, мий» Єлісей Ходоловський зазначив, що відмивання та прибирання фасаду будівлі коштуватиме приблизно 80 тисяч гривень — з урахуванням транспорту, бензину та амортизації техніки. Водночас ця сума не враховує заміни скла на дверях. За словами Ходоловського, на прибирання знадобиться 8-12 годин.

Що це за протест?

20 березня біля Офісу президента відбулася акція з вимогою звільнити засудженого Сергія Стерненка. Її учасники кидали в будівлю фаєри, підпалили табличку «президент України» та розбили скло одних дверей Офісу президента.

Вони також вимагали звільнити підозрюваного у справі Шеремета Андрія Антоненка, а ще відставки генпрокурорки та міністра внутрішніх справ.

Згодом поліція затримала одного з учасників акції — Владислава Сорда (Стафійчука). Йому інкримінують ч. 4 статті 296 (хуліганство), санкція передбачає 3-7 років позбавлення волі.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко зазначив, що поліцейські затримали людину, «яка била шибки на дверях Офісу президента». У поліції заявили, що повідомили про підозру затриманому.

Коментарі

Позначки: , ,