Зеленського номінували на антипремію за сексизм

Новини 06 Грудня, 2019 447

Центр прав людини ZMINA

Хто ще серед номінантів

Президента України Володимира Зеленського номінували на здобуття антипремії “Це яйце” за дискримінаційне щодо жінок висловлювання під час виступу на найбільшому в світі кампусі стартапів Station F у Франції. Тоді Зеленський назвав українок одним з “брендів” країни. 

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Центр прав людини ZMINA, про це повідомляють організаторки антипремії.

“Завжди було уявлення у всіх у світі, що Україна – це насамперед сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається нашим брендом, але є й інші цифри, які говорять про те, що IT-індустрія, IT-технології та компанії дуже швидко розвиваються в Україні”, – сказав президент.

Серед інших номінантів премії, зокрема, Владислав Марченко, уповноважений з ґендерних питань Запорізької обласної ради, та Олександр Дубінський, депутат від “Слуги народу”. Першого номінували за допис у фейсбуці, в якому він порівняв жінок, що публікують у соціальних мережах фотографії в купальниках, коротких сукнях та спідній білизні, із “дешевими проститутками”.

Дубінський натомість відзначився, коли обирав собі помічницю. “Прошу нижче 175 см не турбувати”, – написав він тоді.

Номінували також Дмитра Разумкова, наразі голову Верховної Ради, за поширення культури зґвалтування. Під час ток-шоу “Право на владу” він порівняв роботу Верховної Ради зі зґвалтуванням, чим нібито окреслив його як звичне та прийнятне явище: “Гадаю, на зґвалтування точно не треба йти, та й дівчина так собі”.

Опинився в цій компанії й Ігор Коломойський, український олігарх. В інтерв’ю “Цензор.net” Коломойський висловлює думку, що чоловіки-депутати мають отримувати більшу зарплату ніж жінки-депутатки, оскільки чоловік більшу частину зазвичай віддає дружині та дітям.

Ще один номінант – Максим Бужанський, народний депутат України, відомий тим, що обізвав журналістку видання “Новое время” Ольгу Духнич “тупою вівцею”.

За сексистський допис –“Шепочуться, що комітет у закордонних справах вийшов найкрасивішим. І ви не повірите, зовсім не через мою природну неповторну красу. Більшість нашого складу – пані” – на антипремію висунули нардепа Богдана Яременка .

А мажоритарника Антона Яценка – за принизливе для жінок порівняння. “Я не дівчина-шлюшка, а народний депутат чотирьох скликань, тож не будемо перетворювати Верховну Раду на шапіто”, – так в ефірі телеканалу “Наш” він “пояснив” свою відмову проходити перевірку на поліграфі через скандал з можливим хабарництвом у комітеті Верховної Ради.

До списку потрапив і Сергій Знаменський, депутат Запорізької обласної ради, який висловився про “місце жінки”:

Я жінок поважаю, але жінки повинні займатися тією справою, яка за своєю природою їм належить.

Утім, до переліку номінантів потрапили не лише політики. За образу і сексистські висловлювання на адресу української велосипедистки Ганни Соловей, яка здобула золоту медаль на Європейських іграх у Білорусі, до списку занесли Олександра Башенка, вже експрезидента Федерації велоспорту. Соловей обурилася тим, що Федерація велоспорту України на своїй сторінці у фейсбуці привітала із цим досягненням не її, а голову Київської міської федерації велоспорту Сергія Мухомора, який, за словами Ганни, не має стосунку до її перемоги.

У відповідь Башенко почав хамити спортсменці в коментарях: “Аню, дивись, як будемо вчитися. Ти відкрила рота, тепер ти за це будеш платити”, – написав він. Також Башенко додав, що Соловей “зайшла на мінне поле”, і погрожував “прогнати”, якщо спортсменка “буде смердіти”.

Номінували й жінок. Наприклад, політикиню Ольгу Богомолець за висловлювання в ток-шоу “Зворотний відлік” на телеканалі “UA.Перший”:

“Я виступаю категорично проти насильства в родинах, я підтримую всі жіночі рухи. Що стосується ґендера, це зовсім про інше. Мова йде про невизначеність статі, мова йде про можливість обирати стать за бажанням, мова йде про одностатеві шлюби. Я не підтримую це, я підтримую християнські цінності, я підтримую, щоб українців ставало більше в традиційних сім’ях, де мама, тато і п’ятеро дітей”.

Що стосується номінації за сексистський матеріал, відзначили журналіста Дмитра Гордона. Зокрема, за цитати в інтерв’ю з ректором Київського національного університету культури та мистецтв Михайлом Поплавським:

Гордон: У вас столько студенток, и красивых. И что, вы проходите мимо?

Поплавський: Когда мне задают такие провокативные вопросы… я хочу сказать… Я им всегда говорю: “Богатые мужчины старыми не бывают” [обидва сміються].

Номінували й окремі програми та матеріали на телеканалах “Інтер”, “1+1”, “112 Україна”, сайтах “Кореспондент”, “Сегодня”, “Новое время”.

Так, наприклад, випуск ток-шоу “Чому так?” телеканалу “112 Україна” на антипремію висунули за такі коментарі:

“Жінці в політиці складніше, ніж чоловікам, тому що політичні дискусії – це складніше, ніж нарізати салати та прасувати”, “Якщо жінка-президент закохається, то країна “полетить в тартарари”, “Збільшення кількості жінок у Європарламенті призвело до негативних наслідків у Європі, зокрема до Брекзиту”, “Більшість жінок в українській політиці, як і українських ведучих-жінок, отримали свої посади завдяки чоловікам, які просувають на посади коханок”, “Жінок зазвичай використовують задля прикриття корупційних схем”, “У кабінети до чоловіків потрібно саджати жінок, щоби в кабінетах було охайно і прохолодно”.

Антипремію “Це яйце” за сексистські висловлювання публічних осіб та публікації в українських медіа цього року започаткувала низка громадських організацій:  ГО “Жінки в медіа”, Інститут масової інформації, Центр прав людини ZMINA, “Детектор медіа”, Кампанія проти сексизму в медіа та політиці “Повага”, Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Нагородження відбудеться 9 грудня о 13:00 в Українському кризовому медіацентрі (Український дім Україна, вул. Хрещатик, 2).

“Ми глибоко переконані, що лише в публічній дискусії та взаємній повазі можливо знижувати рівень нетолерантності, сексистського ставлення і суспільної агресії. Ані на заході, ані поза ним організаторки антипремії “Це яйце” не закидуватимуть яйцями злісних сексистів та сексисток. Але ми вкотре наголошуємо, що сексизм неприпустимий”, – зазначають у пресрелізі антипремії.

 

Коментарі

Позначки: , ,