Заяву про невизнання президентських виборів у Білорусі, зареєструють як постанову у Верховній Раді, – нардеп

Новини 10 Серпня, 2020 223
Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко

Заяву про невизнання президентських виборів у Білорусі ми реєструємо як постанову у Верховній Раді.

Як пише «Четверта студія», про це повідомив народний депутат України від партії «Європейська Солідарність»  Олексій Гончаренко у Telegram, який оприлюднив текст заяви міжфракційного об’єднання “За демократичну Білорусь” щодо невизнання легітимності виборів президента Білорусі та неприпустимість насильства проти мирних протестуючих.

Вибори президента Білорусі супроводжувалися численними фальсифікаціями як під час передвиборчої кампанії, так і під час власне виборів. Недопуск опозиційних кандидатів до участі в виборах, арешти, переслідування та погрози потенційним кандидатам та учасникам протестів, застосування сили проти учасників протестів, недопущення міжнародних спостерігачів від ОБСЄ до спостереження за виборами та інші факти варто розцінювати як такі, що суттєво вплинули на результат волевиявлення громадян. Після оприлюднення даних національного екзит-полу та даних білоруського ЦВК, за якими Олександр Лукашенко перемагає з результатом 79,7%, в багатьох містах країни розпочалися мирні протести. Влада застосувала щодо протестуючих необґрунтовану силу, арешти, а також перешкоджає вільному доступу до комунікаційних мереж, блокує опозиційні новинні портали. Зважаючи на це, міжфракційне об’єднання “За демократичну Білорусь!” заявляє про наступне: ― наявні факти правопорушень під час передвиборчої кампанії та власне виборів свідчать про повну невідповідність міжнародним стандартам прозорого, вільного та справедливого волевиявлення.

Відповідно, ми закликаємо Верховну Раду України не визнавати результати виборів президента Білорусі 2020 року; ― ми засуджуємо застосування сили проти громадян, що вийшли на мирний протест, висловлюємо співчуття родині загиблого і всім постраждалим, закликаємо владу Білорусі та особисто Олександра Лукашенка до діалогу з протестуючими та припинення застосування насильства; ― закликаємо усі демократичні країни засудити насильство проти мирних протестуючих, дати принципову оцінку фактам правопорушень під час виборів президента Білорусі 2020 року і не визнавати легітимність їх результатів.

Те, що відбувається сьогодні у Білорусі ― це наслідок відмови режиму Лукашенка від європейської і євроатлантичної інтеграції. Тільки курс на європейську інтеграцію забезпечить білорусам можливість участі у вільних і чесних виборах. Жыве Беларусь! Слава Україні!

«Відповідну заяву про невизнання президентських виборів у Білорусі ми реєструємо як постанову у Верховній Раді», – написав  Гончаренко у коментарі до тексту заяви.

Коментарі

Позначки: , , , , ,