Завдяки реформі районні заклади охорони здоров’я отримали більше обладнання, ніж за всі роки незалежності, – Самардак

Новини 11 Травня, 2020 734
Фото: Ігор Самардак.

Фото: Ігор Самардак.

З моменту старту медичної реформи, районні заклади охорони здоров’я отримали більше обладнання, ніж за всі роки незалежності України.

Про це у блозі ІВ “Четверта студія” заявив екс-голова Яворівської РДА Ігор Самардак.

“Так от з моменту з 2018 року, старт реформи, медичні заклади району отримали медичного устаткування більше, ніж з моменту незалежності України до 2018 року, а це не дешеве обладнання – КТ апарат, ультразвукові апарати, рентген-апарат , проведено або розпочато ремонти в усіх лікарнях та поліклініках, збудовано дві нові амбулаторії та одну поліклініку, капітально відремонтовано 5 амбулаторій, придбано 14 автомобілів. Запроваджено безкоштовне забезпечення інсуліном та доступними ліками, зарплата працівників реформованої першої ланки медичної допомоги зросла щонайменше в двічі, а в середньому в 3 рази. І це все лише за півтора року впровадження”, – зазначив Самардак.

Він також додав, що сьогодні у влади Зеленського не залишилось коштів на дореформування медицини.

“1 липня 2019 року мало стати знаковим днем – запуском другого етапу, саме він мав привести до відповідності. Орієнтовно 20 тисяч гривень зарплату повинні були отримувати лікарі другої ланки, але Україна обрала інший шлях. Реформу відклали до квітня 2020 року, почали змінювати формули і розрахунки, зменшили на 50 % її фінансування. Далі просто почали “зливати” і врешті заговорили про скасування, адже вона неправильна. Звичайно неправильна після новітнього опрацювання і без відповідного фінансування”, – думає екс-голова Яворівської РДА.

За словами Самардака, реформу зараз гальмують “державні керманичі”.

“Тепер про те, що реформа завадила боротьбі з COVID і стала причиною захворювання лікарів. Наведу приклад.

Ми відбудували армію купили і відремонтували техніку, не все ідеально, але таки дієво і значно краще, ніж було до відбудови, але, в силу обставин, отримуємо вказівку, що армії через два місяці потрібно буде воювати на північному полюсі, в незвичних унікальних для цієї армії умовах, так у вас є трохи зимового дизелю і мастила (достатньо для нормальних зимових умов), але ж потрібно закупити дизель, мастила, фільтри теплий одяг для всієї армії в значно більших об’ємах, адже умови будуть унікальні. І ось, попавши в ті унікальні умови армія сипеться люди замерзають, техніка не їде…

Так от біда в реформуванні і відбудові армії чи в славних керманичах, які не підготували армію, маючи два місяці та ще й зимовий дизель розпродали? От так і з медициною: відремонтовані лікарні не можуть врятувати медиків, коли не закупити засобів захисту”, – переконаний Ігор Самардак.

Коментарі

Позначки: ,