Законопроєкт про декларування зброї: аналітики пояснюють, як це працюватиме

Новини 16 Квітня, 2024 26

В Україні планують запровадити декларування вогнепальної зброї – відповідний законопроєкт Верховна Рада ухвалила в першому читанні.

Про це пише Четверта студія.

У Центрі спільних дій пояснюють, у чому суть запропонованих змін.

“Ще на початку повномасштабного вторгнення росії, 4 березня 2022 року, ухвалили законопроєкт про видачу зброї цивільним особам для протистояння російській агресії. Тепер цю зброю потрібно задекларувати”, – пояснює аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова.

Якщо законопроєкт ухвалять в цілому, громадяни повинні будуть задекларувати зброю, яку вони знайшли чи отримали для участі у відсічі збройній агресії рф. Ця процедура регулюватиметься порядком, затвердженим Міністерством внутрішніх справ України, буде спрощеною та безплатною.

Крім того, додає Ірина Корженкова, можна буде задекларувати знайдену зброю. Цивільна особа має повідомити поліцію, що знайшла зброю чи боєприпаси, і здати чи задекларувати їх протягом 24 годин.

Задекларована зброя чи боєприпаси є державною власністю. Проте цивільні зможуть володіти й користуватися ними під час воєнного стану та протягом 90 днів після його закінчення. Після закінчення цього терміну зброю треба буде здати в поліцію.

На думку аналітикині Ірини Корженкової, ця ініціатива передусім важлива для людей, які живуть на прифронтових територіях. “Якщо людина живе в громаді, наближеній до бойових дій чи була деокупованою, їй важливо мати змогу себе захистити. Хоча зброя буде не особистою, вона належить державі, проте в людей будуть правові гарантії на зберігання знайденої чи отриманої зброї”, – підкреслює Ірина Корженкова.

Після декларування Нацполіція може вилучити знахідку в тому разі, якщо зброя фігурує у кримінальних провадженнях, має видалені чи незаконно змінені маркування або має визначені законом невідповідності.

Також не підлягає декларуванню вогнепальна зброя та боєприпаси до неї, що належать військовослужбовцям, а також працівникам правоохоронних та розвідувальних органів, державних органів спеціального призначення, сил цивільного захисту, оборонно-промислового комплексу України.

Наразі порядок декларування ще не визначений, зазначає аналітикиня Ірина Корженкова. Надалі на вимогу закону його має розробити Міністерство внутрішніх справ. Ймовірно внести дані про знайдену чи отриману для оборони України зброю можна буде через Єдиний реєстр зброї. Ця система запрацювала минулого року, але поки що – в обмеженому доступі.

“Громадяни зможуть зареєструватися в електронному кабінеті. Там можна буде у кілька кліків внести інформацію про знайду чи отриману на початку повномасштабного вторгненя зброю. Не доведеться самому йти до відділку поліції. Також в особистому кабінеті можна буде перевірити стан реєстрації зброї та інші деталі”, – пояснює Ірина Корженкова.

Нагадаємо, на час воєнного стану дозвіл на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї  та набоїв можна отримати в уповноважених органах Нацполіції. Для цього треба звернутися з відповідною заявою. До заяви додаються паспорт та військовий квиток.

Коментарі

Позначки: ,