За вісім місяців в Україні на кір захворіло учетверо більше людей, ніж за весь минулий рік

Новини 22 Вересня, 2023 80

Цьогоріч випадки кору зафіксовані в 11 регіонах: у Тернопільській області – 11 випадків, у Хмельницькій області та м. Києві – по 6, у Львівській області – 5, у Вінницькій, Волинській та Харківській областях – по 3, у Київській та Рівненській областях – по 2, у Закарпатській та Чернігівській області – по 1

43 випадки захворювання на кір (із них 21 – це діти до 17 років) було зареєстровано в Україні за вісім місяців 2023 року. В аналогічному періоді минулого року їх було шість. Водночас за весь 2022 рік було зареєстровано 11 випадків.

Такі дані наводить Центр громадського здоров’я, пише Четверта студія.

Цьогоріч випадки кору зафіксовані в 11 регіонах: у Тернопільській області – 11 випадків, у Хмельницькій області та м. Києві – по 6, у Львівській області – 5, у Вінницькій, Волинській та Харківській областях – по 3, у Київській та Рівненській областях – по 2, у Закарпатській та Чернігівській області – по 1.

Останній випадок кору зареєстрований днями в м. Києві. 13-річна нещеплена дитина зараз перебуває в міській дитячій лікарні під наглядом лікарів. Однокласники інфікованої дитини – 34 учні однієї з київських гімназій – здорові, симптомів захворювання не мають. За їхнім станом ведеться нагляд. Весь клас переведений на онлайн-навчання до кінця вересня.

Ускладнення кору – одна з поширених причин дитячої смертності в світі. Водночас кір – одне з найзаразніших захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим на кір, захворіють. Кір небезпечний для всіх невакцинованих людей, проте нещеплені діти є найбільш вразливими до нього. До того ж через невакцинованих дітей вірус швидко поширюється і серед дорослих.

Період від інфікування до появи симптомів (інкубаційний період) становить 10–12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання: висока температура, нежить, сухий кашель, діарея та блювання. Людина також може мати головний біль, збільшення лімфовузлів, запалення слизових оболонок очей (сльозотечу, світлобоязнь, гнійні виділення). На четвертий-п’ятий дні хвороби з’являється червоний висип — спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом – по всьому тілі. Хвороба може тривати  чотири тижні  і довше.

Проте кір може мати і ще більш тяжкий перебіг. Серед його ускладнень – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть.

Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 – діти). Але такі спалахи циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років, тож Україна – під ризиком нового спалаху. Причина – низький рівень охоплення щепленнями, адже для формування колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби.

Специфічного лікування кору немає, єдиним можливим способом захиститися є вакцинація. Для захисту від кору потрібні дві дози щеплення. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, перше щеплення дитині роблять у рік, а в 6 років проводять планову ревакцинацію. Вакцина надається державою безоплатно. Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини за графіком, треба якнайшвидше їх зробити.

Для того, щоби діти, які з різних причин пропустили щеплення, могли надолужити їх, МОЗ ініціювало загальнонаціональну кампанію з вакцинації дітей проти кору. У її межах заплановано провести понад 260 тисяч щеплень. Станом на 16 вересня виконано уже понад 100 тисяч.

Отримати щеплення можна у сімейного лікаря або педіатра, у пунктах щеплень,  дитячих точках UNICEF «Спільно». Також в Україні діють 312 мобільних бригад, які виїжджають для проведення щеплень до віддалених районів, організованих колективів та маломобільних осіб. Дізнатися адресу найближчого пункту щеплення або дізнатися контакти регіонального координатора з вакцинації для виклику мобільної бригади можна у контакт-центрі МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Коментарі

Позначки: ,