За рік безвізу прикордонники оформили 555 тисяч українців за спрощеною процедурою

Новини 11 Червня, 2018 42

Фото ілюстративне. Джерело: 112 Україна

Сьогодні рівно рік, як громадяни України з біометричними паспортами отримали право на безвізові поїздки до країн Європейського Союзу, окрім Великої Британії та Ірландії, а також до Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії, які входять до Шенгенської зони, але не є членами ЄС. Про це інформує прес-центр ДПСУ.

Процес перетину державного кордону для українців став значно простіше та комфортніше. Адже для безвізової подорожі необхідно лише мати медичну страховку, зворотні квитки та за необхідності підтвердити місце проживання у європейській країні й наявність певної суми коштів.

З початку введення безвізового режиму до країн Європейського Союзу прослідувало майже 20,3 мільйона громадян, з яких 4,8 мільйона осіб за біометричними паспортами та понад 555 тисяч громадян України скористалися всіма перевагами безвізового режиму, з них 36% – це пасажири авіаційних пунктів пропуску.

Певний «ажіотаж» серед бажаючих безперешкодно подорожувати спостерігався у перші місяці дії безвізу – в середньому прикордонники оформляли до 90 тисяч українців за місяць. У листопаді минулого року цей показник становив вже 32,5 тисячі осіб. З настанням літа, тобто періоду активних відпусток та мандрівок, очікуєтеся знову збільшення пасажиропотоку.

Загалом своєрідним «вікном до Європи» для України залишається Польща. Саме через неї до країн ЄС потрапляє переважна кількість українців. Найменший потік мандрівників з України до країн ЄС спостерігався через словацький кордон.

Черги у пунктах пропуску мають періодичний характер і пов’язані зі святами, періодом відпусток, масовими міжнародними заходами, а також сезонними роботами за кордоном та малим прикордонним рухом. Крім того, останнім часом на кордоні з ЄС черги утворюються з вини власників авто на «євробляхах» і так-званих пересічників, які упродовж доби можуть по декілька разів перетинати кордон. У взаємодії з європейськими колегами Держприкордонслужба намагається оперативно реагувати на такі ситуації.

Слід зазначити, що Державна прикордонна служба України виконала всі визначені завдання, передбачені Планом лібералізації. Зокрема було обладнано всі авіаційні, міжнародні й міждержавні пункти пропуску на кордоні з країнами ЄС автоматизованими робочими місцями з функцією біометричного контролю, що дає змогу зчитувати та автоматично перевіряти всі типи біометричних документів. Крім того, робота щодо нарощення технічних можливостей відомчих інформаційних систем не припиняється.

 

Коментарі

Позначки: ,