За примус до участі у піар-акціях мер Львова може поплатитися посадою (ФОТО)

Новини 11 Лютого, 2021 1 745

Фото: ФБ/Трудова Галичина

Рядові співробітники не мають розплачуватися здоров’ям за управлінські помилки в сфері ЖКГ, – соцмережі

Новина про участь працівників львівської міської ради в прибиранні снігових завалів привернула до себе чималу увагу. Оцінки цієї практики різняться. Дехто вважає, що йдеться про здоровий ентузіазм, притаманний багатьом містам по всьому світу, де держслужбовці разом зі звичайними громадянами ліквідують наслідки негоди. Інші скептично зауважують, що це радше спроба перетворити управлінський провал на чергову піар-кампанію.

Як пише «Четверта студія», про це – у дописі «Трудова Галичина» у ФБ.

На нашу думку, обидві точки зору мають право на існування. Львів’яни неодноразово демонстрували готовність жертвувати власним часом і силами на користь громади. Це було видно і в масовому волонтерському русі на початку пандемії, і в щорічних толоках, і в добровільному патрулюванні вулиць в дні фактичного безвладдя після втечі Януковича. І, звісно, в сьогоднішніх та вчорашніх прибираннях кучугурів. Зрештою, ми віримо, що колись суспільство зможе вирішувати більшість власних проблем за рахунок доброї волі, ентузіазму та свідомої дисципліни.

Попри це, в коло обов’язків працівників міськради входять зовсім інші задачі, чітко прописані посадовими інструкціями і колективною угодою. І час витрачений на вправи з лопатою шкодить іншим справам. Окрім того, відеорепортажі з місця прибирання силами міськради наштовхують на думку, що робота на вулиці все ж таки потребує спеціального одягу, взуття та хоча б мінімального досвіду.

Наразі, редакція “Трудової Галичини” не має чітких доказів того, що співробітники львівської міськради були залучені до прибирання примусово. Але, якщо така практика мала місце, то працівник може сміливо відмовлятися від виконання подібних розпоряджень керівництва.

Експерт з трудового права та голова організації “Соціальний Рух” Віталій Дудін коментує ситуацію наступним чином: “Стаття 31 Кодексу законів про працю суворо забороняє змушувати працівника до виконання робіт не вказаних в трудовій угоді. По суті це підсудна справа. 173 стаття Кримінального кодексу України передбачає за це штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років. Звільнити людину, яка відмовляється виконувати такий наказ не можна. Тому в разі небажання працівника долучатися до таких демонстративних “толок”, я би радив не вагаючись відмовлятися від подібних наказів”.

На думку нашої редакції, рядові співробітниці бухгалтерії, чи департаменту надання адміністративних послуг не мають розплачуватися здоров’ям за управлінські помилки в сфері ЖКГ. Виходом із ситуації, що склалася в ці дні була б закупка відповідної техніки та підняття заробітної плати людям, які професійно займаються прибиранням. На момент виходу цієї публікації, за інформацією міського центру зайнятості, зарплата двірника в місті Львові становить лише 6000 грн.

ЗА ПРИМУС ДО УЧАСТІ В ПІАР-АКЦІЯХ МЕР МОЖЕ ПОПЛАТИТИСЯ ПОСАДОЮ

Новина про участь працівників львівської міської ради в…

Опубликовано Трудова Галичина Вторник, 9 февраля 2021 г.

 

 

Як повідомлялося, під час час брифінгу заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк поінформувала, що працівники Львівської міської ради підуть чистити сніг у Львові.

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,