Уряд Зеленського заблокував проведення бюджетних платежів та реєстрацію платіжних доручень із державного бюджету, окрім захищених статей.

Про це заявив народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Михайло Бондар під час брифінгу в парламенті, коментуючи оприлюднений у ЗМІ лист прем’єр-міністра Олексія Гончарука до міністра фінансів Оксани Маркарової.

«Уряд зробив «подарунок» для органів місцевого самоврядування. Він зупинив не лише проведення платежів, але й реєстрацію платіжних доручень бюджетних зобов’язань органами казначейства за загальним кодом держбюджету. Подібні дії вчинені вдруге за цей рік. Вперше уряд заблокував субвенцію на соц-економ. Зараз це державний фонд регіонального розвитку (ДФРР)», – сказав політик.

Народний депутат наголосив, що відповідний указ очільника уряду, фактично, є службовим злочином і блокує роботу держустанов.

«Перший крок – зупинка проведення платежів. “Епоха бідності закінчилася”. Другий крок – зупинка реєстрації бюджетних зобов’язань – це службовий злочин посадових осіб на чолі з прем’єр-міністром. Не реєструвати зобов’язання – це пряме порушення Бюджетного кодексу.

ДФРР – це школи, садочки, лікарні, які недоотримують кошти. Зупиняться проплати по будівництву доріг «Укравтодором» та інше. Не закуплять ліки за державні кошти, а ще всі держустанови, органи податкової, митної служби, казначейства, Національної поліції України і навіть Державне бюро розслідувань, Міністерство оборони, котрі на кінець року планували купити якийсь папір, техніку, розрахуватись за інтернет, оплатити проведені роботи по будівництву тощо, нічого не матимуть», – зазначив він.

Також Бондар звернувся до представників уряд і наголосив, що заборона на реєстрацію бюджетних платежів в Україні застосована вперше.

«Шановні члени уряду, на таке до Вас не йшов ніхто, а коли на пару днів минулого року зупинялися платежі, то виключно для збалансування доходів і видатків. Ніхто не зупиняв реєстрацію бюджетних зобов’язань. Цим рішенням прем’єр-міністра України він заблокував державний фонд регіонального розвитку, перед тим він заблокував фонд соц-економ розвитку. Це і є подяка людям за довіру і «Слугам народу», яких вони вибрали, а ті в свій час обрали кабінет міністрів», – сказав депутат.

Парламентар підкреслив, що українці відчують дію цього указу на собі.

«Шановні українці, якщо у вашому регіоні не будується дитячий садочок, школа, а підрядним організаціям, які вже зробили цю роботу, не виплачуються кошти за проведені роботи, це все завдяки прем’єр-міністру», – зауважив Бондар.