За керівника АРМА, який злив «плівки Гончарука», взялись у ГПУ

Новини 22 Січня, 2020 884

Скриншот відео

Тимчасовим виконувачем обов’язків голови АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) Віталієм Сигидіним, який записав та оприлюднив скандальну аудіограму нічної наради в кабінеті очільника уряду Олексія Гончарука, зайнялись Генпрокуратура та СБУ.
Про це пише “Четверта студія” з посиланням на “Стопкор”.
“Зауважимо, наша редакція отримала цей запис у розсилці для ЗМІ від невідомого адресата”, – зазначає “Стопкор”.

 

Службова нарада проходила у п’ятницю, 27 вересня 2019 року, після 19:00 у прем’єрському кабінеті України на 6-му поверсі будівлі КМУ.

Учасниками зустрічі стали Прем’єр-міністр України О.В. Гончарук, міністр енергетики та захисту довкілля О.А. Оржель, міністр розвитку громад і територій України А.В. Бабак, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Т.С. Милованов, заступник міністра фінансів В.О. Шкураков, голова правління НАК «Нафтогаз України» А.В. Коболєв, керівник газового департаменту «Нафтогазу» А. Фаворов, начальник відділу моніторингу ефективності менеджменту активів АРМА В.С. Сигидін, начальник управління менеджменту активів АРМА В.С. Різник та інші невстановлені особи.
Cкрін листа, що надійшов на електронну пошту редакції від невідомого адресата

Як свідчать поширені в мережі Інтернет записи, в ході наради міністри та газовики обговорювали схему, за якою «Нафтогаз» надає державі Україна аванс в розмірі 2,2 млрд грн, уряд купує за 1 гривню підставне «ТОВ», а борги згодом реструктурують. У межах цієї схеми урядовці шляхом внесення законодавчих змін мали чинити адміністративний тиск на місцеві органи влади, щоб ті передали кошти, передбачені на розвиток громад і територій, на сплату закупівлі газу для населення.

В ході бесіди її учасники торкнулись і проблеми з мільярдним боргом теплоцентралі на Львівщині, вкрай невтішно відгукнувшись про діяльність АРМА, яка фактично віддала дві ТЕЦ на відкуп шахраям та поставила регіон на поріг техногенної катастрофи. Зокрема, міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель назвав Нацагентство «чорною дірою».

Нагадаємо, 27 листопада 2019 року Кабмін відсторонив Антона Янчука від виконання обов’язків голови Національного агентства, призначивши виконувачем обов’язків глави відомства Віталія Сигидіна.

А вже 5 грудня начальник Юридичного управління центрального апарату АРМА Андрій Потьомкін звернувся до Генпрокуратури із заявою про злочин, вчинений паном Сигидіним. Йдеться про здійснення прихованого звукозапису на диктофон у мобільному телефоні всього ходу службової наради від 27 вересня, яка тривала 83 хвилини, та оприлюднення цієї інформації.

Заява Андрія Потьомкіна до ГПУ

Як стверджує заявник, в ході цієї наради обговорювалась інформація, що має різні рівні державної таємниці, службові та конфіденційні дані.

«Є підстави говорити, що громадяни України та посадові й службові особи Гончарук О.В., Оржель, О.А., Бабак А.В., Милованов Т.С., Шкураков, В.О., Коболєв А.В., Фаворов А., Різник В.С. та інші присутні на службовій нараді особи не давали Сигидіну Віталію Миколайовичу дозволу на збирання, зберігання, використання, поширення інформації та різних видів таємниць, отриманих в ході зазначеної наради», – йдеться у заяві пана Потьомкіна.

Аналогічного за змістом листа, із висловленням поваги та побажанням успіхів у професійній діяльності, начальник Юридичного управління АРМА того ж дня надіслав і особисто Прем’єр-міністру Гончаруку.

Лист Андрія Потьомкіна Олексію Гончаруку

Андрій Потьомкін також попросив ГПУ допитати його і Віталія Різника як свідків.

Зі свого боку пан Різник 9 грудня 2019 року звернувся до Генпрокуратури із заявою про залучення його до провадження вже як потерпілого. А також поскаржився на дії пана Сигидіна у Службу безпеки України, яка наразі веде розслідування.

Звернення Віталія Різника до ГПУ та СБУ

Позатим, деталі секретних перемовин у стінах Кабміну вже стали надбанням громадськості. Ми продовжимо стежити за перебігом цієї справи і обов’язково повідомимо нові факти та подробиці.

Слухайте повну версію аудіофайлу за посиланням.

Коментарі

Позначки: , , , , , ,