З’явилось фото інопланетного Кракенського моря (ФОТО)

Новини 22 Січня, 2021 2 293
Зонд Cassini досліджує глибини Кракенського інопланетного моря Фото: NASA/John Glenn Research Center

Вчені вивчили глибину найбільшого моря на поверхні Титана

Супутник Сатурна Титан є одним з найцікавіших тіл Сонячної системи, не в останню чергу тому, що є величезні океани, озера і річки рідкого метану. Вчені використовували радар для дослідження складу і глибини найбільшого моря Титану – Кракенського моря.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на Фокус, про це повідомляє New Atlas.

Титан оповитий щільною атмосферою азоту, що ускладнює перегляд поверхні. Але космічний апарат NASA Cassini зміг побачити поверхню за допомогою радарів. Отримані зображення показали ландшафт, надзвичайно схожий на Землю, з циклом «води», що складається з рідких вуглеводнів, які збираються у великих океанах.

«Глибина і склад кожного з морів Титана вже відомі, за винятком найбільшого Кракенського моря, яке має не тільки велике ім’я, але і містить близько 80% рідини на поверхні супутника», – сказав провідний автор дослідження Валеріо Погіалі.

У новому дослідженні вчені Корнельського університету вирішили зібрати більше даних про Кракенське море. Вони використовували інформацію, зібрану Кассіні в 2014 році, коли космічний апарат відправив свій радіолокаційний час до трьох точок Кракенського моря.

Радарні простоювачі випромінюють промінь радіохвиль, а потім вимірюють, скільки часу потрібно, щоб хвилі відбивались від поверхні нижче. Оскільки хвилі відбиваються з різною швидкістю від рідкої і твердої поверхні, можна визначити глибину і склад рідини.

Найяскравіші дані надійшли з гирла в північній частині Кракенського моря. Тут команда виявила, що глибина моря досягає 85 м, а поглинання радіолокаційних хвиль передбачає, що він складається з 70% метану, 16% азоту і 14% етану.

Однак в основній частині Кракенського моря команда так і не отримала сигналу, що відбиває від морського дня. Цей результат може означати один з двох: або рідина має інший склад і поглинає більше радіолокаційних хвиль, або глибина набагато більша. Команда схиляється до останнього варіанту, адже рідина не може бути занадто різною в різних частинах одного моря.

Якщо так, то Кракенське море повинно мати глибину не менше 100 м, і може досягати 300 м в найглибших місцях. Ця глибина дає можливість запустити роботизований підводний човен в Титанське море, який може бути запущений близько 2040 року.

Коментарі

Позначки: , ,