З початком грибного сезону медики застерігають від харчових отруєнь

Новини 10 Вересня, 2021 84

Фото: МОЗ України

Отруєння лісовими грибами є одним із найважчих серед харчових отруєнь. Випадки інтоксикації трапляються через незнання збирачем видів їстівних грибів. Найнадійніший спосіб повністю убезпечити себе — взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності і грудного вигодовування, людей літнього віку.  

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Неправильне приготування та споживання їстівних грибів також може спричинити отруєння. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків. Також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами.

Як розповів завідувач анестезіолого-реанімаційного відділення №1 ЛОКЛ Олег Півень, гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор).

«Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.  Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки», – зазначив Олег Півень,

Основними ознаками отруєння грибами є нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення. Такі ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

За словами фахівця, у разі отруєння грибами необхідно терміново зателефонувати до «швидкої». Також варто промити шлунок простою водою, дотримуватись постільного режиму, пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) та прийняти сорбенти. Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Коментарі

Позначки: