Законодавство, яке мало б забезпечувати права журналістів, в Україні є достатньо жорстким, однак воно не працює. Про це за підсумками парламентських слухань на своїй сторінці у мережі Facebook написала народний депутат України з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар, яка у попередньому скликанні очолювала профільний комітет зі свободи слова, пише Четверта студія.

«Слухання щодо прав журналістів: добре, що нарешті відбулися. Поділяю ключовий висновок – законодавство щодо забезпечення прав журналістів є достатньо жорстким. Але воно не працює.  Саме тому ініціатива – окремі відділи в ГПУ, МВС не допоможуть. Бо працює кругова порука силовиків. І далі – судова практика, яка в переважній більшості не на боці журналістів і статті 171КК», – зазначила Вікторія Сюмар.

Вона також прокоментувала ініціативу представників владної команди запровадити адміністративну та кримінальну відповідальність за так звані інформаційні маніпуляції, яка начебто покликана боротися із фейками. «Кримінальна відповідальність за слово не може бути введена. З фейками явно треба боротися, але іншими методами. Регулювання ринку радше буде відбуватися через його завоювання новими електронними майданчиками, аніж спробами створити ринок законодавчо», – зазначає Вікторія Сюмар.

Вона також вкотре наголосила на необхідності завершити розслідування злочинів проти представників медійної спільноти та громадянського суспільства і покарати винуватців у відповідності до закону. «Сподіваюся на просування розслідувань і покарання винних у злочинах проти журналістів та активістів. Бо це не лише про гарантування прав журналістів. Це права мільйонів на отримання інформації», – переконана Вікторія Сюмар.