З 1 січня зростає розмір мінімальної заробітної плати

Новини 18 Грудня, 2017 43

Ілюстративне фото

Про це йдеться в ухваленому Верховною Радою законі про Державний бюджет України на 2018 рік

З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата у місячному розмірі зросте до 3723 гривень. З цього часу роботодавці зобов’язані щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 3723 грн. Якщо ж заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то їм необхідно провести доплату до рівня мінімальної, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Як інформує Головне управління Держпраці у Львівській області відповідно до частини 2 статті 3-1 Закону України «Про оплату праці», “при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат”.

 

Водночас ГУ Держпраці у Львівській області наголошує суб’єктам господарювання на необхідності нарахування та виплати індексації заробітної плати, яка також є державною мінімальною гарантією в оплаті праці та підлягає обов’язковому проведенню у встановленому законодавством порядку та закликає роботодавців неухильно дотримуватись вимог законодавства про оплату праці в частині виплати заробітної плати не нижче мінімального встановленого розміру.

Нагадуємо, що за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці передбачено застосування щодо суб’єкта господарювання штрафної санкції у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого вчинено порушення. При цьому, заходи щодо притягнення до відповідальності за таке порушення вживаються незалежно від факту його усунення в ході інспекційного відвідування (ст..265 КЗпП України, ПКМУ від 26.04.2017 №295).

 

Коментарі

Позначки: