Юрій Луценко назвав причини, чому львів’яни мають голосувати проти Садового (ВІДЕО)

Новини 16 Жовтня, 2020 3 815

Юрій Луценко. Фото 4studio

Екс-генеральний прокурор України нагадав про корумповане оточення Львівського міського голови та про те, як Садовий заглядав у очі Януковичу

Екс-генеральний прокурор України Юрій Луценко під час прес-конференції у Львові назвав причини, чому львів’яни мають голосувати проти Садового. Він також нагадав про скандальні затримання членів команди чинного львівського мера на хабарях. Про це пише Четверта студія.

“Усі революційні події в Україні, які виборювали демократію, не могли відбутись без Львова та без Галичини. Без Галичина Україна була б Білоруссю, яка, можливо, колись і запротестує, але у дуже дивний для результату спосіб. З Галичиною було все: і Революція на Граніті, і “Україна без Кучми”, і помаранчева революція, і Майдан Гідності. Львів у моїх очах – це твердиня українського духу, патріотизму. Це затяте місто впертих та принципових людей. Але тут я не для того, щоб сказати саме це. Але, на відміну від міста, воно має уже три скликання, 14 років, зовсім іншого мера. Гнучкого до донецької диктатури, адже ми усі пам’ятаємо ці ганебні картинки зазирання у рот Януковичу і його оточенню і гнучкого до нинішньої зеленої дилетантури. І сьогоднішня позиція мера, який фактично агітує за незаконне та маніпулятивне так зване опитування черговий раз це доводить”, – сказав Луценко.

Він додав: “Думаю, що це не нормально, коли головна твердиня державності в країні має мера, який веде зовсім іншу політику. І це одна з причин, чому я хочу попросити львів’ян голосувати проти Садового. Друга причина – економічна. Після реалізованої президентом Порошенком політики децентралізації Львів отримав двічі більше коштів у бюджет міста. Це 11,5 млрд грн щорічно. Ще Андрій Іванович любить позичати по мільярду у рік зовнішніх запозичень. Я дуже добре знаю Львів і достатньо часто тут буваю і без жодної прес-конференції. І ходжу вулицями не тільки центру, де у основному перебувають туристи, але й іншими вулицями Львова. І я так не знайшов слідів цих грошей. Вибачте, за 14 років провести наймасштабніший проект – будівництво трамваю на Сихів – це, звичайно, велике досягнення як для Садового, але дріб’язкове досягнення як для Львова. І по цій причині я би просив львів’ян голосувати проти Садового”.

“І, власне, є третя причина. Ця причина називається корупція. У свій час я був міністром внутрішніх справ, потім – генеральним прокурором України і тут у Львові протягом усіх моїх трьох років перебування на посаді генерального прокурора України з методичністю затримували на гарячому при отриманні хабарів членів команди Садового. Я не буду перелічувати усіх, бо їх більше півтора десятки, але, наприклад: голова фракції “Самопоміч” у Львівській обласній раді (зловживання службовим становищем), незаконне відчуження землі у Рясному, по якому уже НАБУ і САП порушували справу і, якщо не помиляюсь, навіть вручили підозру. Феєричним було затримання на хабарі у той день, коли із помпою відкривали трамвай на Сихів. Саме у цей день на хабарі затримали начальника департаменту ЖКГ Львівської міської ради, який отримав 80 тисяч гривень і ще довго розповідав, що “ми беремо тільки по 7%, бо усі інші беруть по 5% відкату, ми нормальні. А якщо хочете сміття вивозити – то ми і за 5% відкату вам це організуємо””, – розповів Луценко.

Він додав, що зараз ці справи перебувають на розгляді у судах.

“Так, звичайно, ці справи крутяться у судах. Вони дуже довго крутяться, бо судді отримують квартири у тої ж Львівської міської ради. Але раз у 5 років питання боротьби з корупцією переходить від правоохоронних органів до виборців. Якщо ви протягом усіх цих років бачили, що оточення Садового (бо сам він ж не підписує жодного документу) ловлять на хабарях, то прийміть рішення – чи вас це влаштовує, чи ні. Якщо влаштовує – тоді, звичайно, голосуйте. Якщо не влаштовує ця зараза, яка роз’їдає державний і міський механізм, тоді я також закликаю голосувати проти Садового. Бо те, що його оточення корумповане – клінічно встановлений факт. Який, звичайно, ще належить довести у судах. Але, перепрошую, як беруть з пакунками грошей на гарячому, людина бере гроші і ще й пояснює про те, як більше беруть інші. Тому з цих трьох причин – політичної неадекватності Львівського міського голови до галицьких політичних поглядів і співпрацю з антиукраїнськими силами, як у минулому, так і сьогодні, з економічної незграбності і непідконтрольності громаді і з корупційною складовою команди Садового я б хотів закликати, щоб львів’яни голосували за іншого мера”, – розповів Луценко.

Він зізнався, що особисто, якщо б жив у Львові, то точно б проголосував за Олега Синютку.

“Скажу відверто: моє серце трошки не на місці, бо я дуже добре ставлюся до пана Кошулинського. Я його знаю з Майдану, з парламенту, це дуже добра і світла людина. Але у Львові мером має бути політик і господарник національного масштабу, який опирається на фракцію у парламенті. Тільки тоді Львів буде захищати свої політичні державницькі переконання і свої економічні інтереси. Мер без фракції у парламенті, на жаль, стає заручником київських інтересів. А Синютка, очевидно, має політичне представництво у парламенті і це представництво є досить активним, потужним і впливовим.

Синютка має величезний досвід господарника. Я не буду його розхвалювати, адже львів’яни знають це і без мене. Об’єкти, які здавали за його часів у Львівській області – достатньо відомі і я не отримував жодного разу інформації про затримання на хабарництві його людей. На відміну від міста Львова. І, по-третє, Синютка був дуже класним губернатором: високопоставленим ефективним чиновником, але на останніх президентських виборах і після них – він став ще й добрим політиком, який чітко і безбоязно артикулює те, що має робити політик. Ті, хто палить мости і називає прізвища – завжди будуть іти до кінця, до перемоги. Синютка називає прізвища тих, хто сьогодні країну позбавляє майбутнього. Це означає, що він став політиком, який не боїться називати речі своїми іменами”, – поділився думками Луценко.

Коментарі

Позначки: , , , ,