“Європейська Солідарність” закликає підтримати українську мову біля парламенту: заява

Новини 13 Липня, 2020 1 069
Андрій Парубій Фото: Прямий.

Андрій Парубій Фото: Прямий.

“Європейська солідарність” закликає всіх українців прийти о 9:00 ранку в четвер, 16 липня, до Верховної Ради України для того, щоб спільно в залі та на вулиці не допустити прийняття, чи навіть розгляду, законопроєкту №2362 від “Слуги народу”, направленого на знищення української мови та освіти.

Про це журналістам заявив народний депутат фракції “Європейська Солідарність” Андрій Парубій.

“Законопроєкт № 2362 під авторством депутата від “Слуги народу” Бужанського, який передбачає скасувати частину положень як закону про освіту, так і закону про мову, а зокрема про обов’язкове вивчення і викладання предметів українською мовою з 5 по 11 класи. Я хочу сказати, що це було одне із ключових компромісних положень, які ми узгодили в залі, коли приймали закон про мову. І зараз зміною цих положень багато в чому нівелюють, наголошую, знищується суть і зміст і закону про мову, і закону про освіту. Більш того, профільний комітет ВРУ висловився проти прийняття цього закону”, – сказав Парубій.

Він наголосив, що Міністерство освіти виступило проти прийняття цього закону, тому що вони розуміють, що вже всі школи готові з 1 вересня викладати українською мовою.

“І зараз за кілька тижнів до початку навчального процесу на Погоджувальній раді раптово голова фракції “Слуга народу” оголошує, що він вимагає цей закон поставити на розгляд. А голова парламенту Разумков дає доручення апарату, щоб на четвер це питання було винесено на розгляд у залі. Ми розуміємо, що в них ще є великий запас – це Опоблок, з допомогою якого вони мають на меті знищити і закон про мову, і закон про освіту”, – додав Парубій.

Він зауважив, що все дуже нагадує події восьмирічної давності, коли також влітку “пропихали закон Колесніченка-Ківалова”.

“Тоді ми виходили на Майдан і протестували. Тоді я в залі Верховної Ради України робив все можливе, щоб цей закон не був прийнятий. І важко було уявити, що через вісім років ми будемо бачити повтор тієї ситуації після Майдану, після Революції Гідності. Тому однозначно “Європейська солідарність” закликає всіх українців прийти о 9:00 ранку в четвер до Верховної Ради України для того, щоб спільно і в залі, і на вулиці не допустити прийняття, чи навіть розгляду цього законопроєкту”, – закликав Парубій.

Він наголосив, що всередині залу народні депутати “Європейської Солідарності” зроблять все можливе, щоб цей законопроєкт навіть не був поставлений на розгляд.

“Але ми повинні бути разом і показати свою згуртованість. Зараз останні декілька годин дехто із “слуг народу” говорять про те, що переносять закон про знищення української мови на п’ятницю, щоб в четвер не збирати людей, бо це День Конституції. Особливий цинізм, що вони хотіли ставити його розгляд на 30-ту річницю декларації про суверенітет України. Але ми нічого не змінюємо. О 9:00 ранку ми збираємося. Якщо буде перенесено на п’ятницю, ми залишимось тут, біля Верховної Ради. Як вісім років тому на минулому Майдані, ми будемо чекати ніч, і стоятимемо доти, доки цей закон не буде знятий з розгляду Верховної Ради України”, – завершив Парубій.

Коментарі

Позначки: , , ,