“Європейська Солідарність” Яворівщини вимагає у Зеленського збільшити видатки на виплату пільг та житлових субсидій

Новини 20 Січня, 2021 304

Фото: Ігор Самардак

Порівняно з 2018 роком обсяг субсидій зменшився майже удвічі. Його урізали з 71-го млрд. грн до 36 з половиною млрд. грн.

Депутати одноголосно підтримала звернення

Фракція “Європейської Солідарності” у Яворівській районній раді у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги ініціювала звернення до президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Про це повідомляє “Четверта студія” з посиланням на прес-службу районного осередку “Європейської Солідарністі” у Яворівському районі.

“Європейська солідарність” вимагає негайно збільшити витрати на субсидії, які є найбільш ефективним та дієвим ринковим механізмом захисту найменш захищених верств населення.

“Порівняно з 2018 роком обсяг субсидій зменшився майже удвічі. Його урізали з 71-го млрд. грн до 36 з половиною млрд. грн. Гроші на збільшення субсидій у влади є. Депутати з фракції «Європейська Солідарність» вже подали законопроект, яким пропонують збільшити витрати на субсидії на 7 мільярдів гривень. Кошти Держбюджету пропонується забрати з видатків, передбачених на забезпечення діяльності Президента України та Офісу Президента України, а також Офісу Генерального прокурора, Національної поліції, ДФС України, ДПС України, ДБР та СБУ.

Фінансування цих органів було збільшене не обгрунтовано, а Президент України та Державне Управління Справами взагалі отримали найбільший бюджет за всі роки історії України. Не етично під час такої біди жирувати державним чиновникам – насамперед треба допомоги простим людям”, – йдеться у депутатському зверненні.

Нагадуємо, що підвищення тарифів урядами Яценюка і Гройсмана було обумовлено необхідністю отримання енергетичної незалежності від Росії. Тим більше, що в 2014 році вона знову тиснула на Україну тим, що припинила постачання газу. Але тоді було створено систему надання субсидій і її розширювали кожного разу, коли приймали рішення про наступне підвищення тарифів. Це дозволяло захистити найбідніших і, водночас, зберегти можливість купувати газ на європейському ринку, незалежно від бажання Москви.

Уряд Зеленського діє з точністю до навпаки. Скасування правила 100 кВт пільгової електроенергії б’є в першу чергу по найбідніших споживачах. Саме по тих, хто з усіх сил намагався вкластися в цей ліміт і для кого 78 грн. різниці були суттєвими.

Коли діяла прозора формула «Роттердам плюс», українці мали найнижчий тариф на електрику в Європі. Але формулою були вкрай незадоволені феросплавні заводи Коломойського, який розв’язав справжню війну проти цього. Негативні наслідки цієї війни даються взнаки лише тепер.

Влада пішла на закупівлю електроенергії в Білорусії. Але відкривати ринок навіть для Білорусі небезпечно, бо через Білорусь до нас йде російська електрика. Крім цього, білоруська АЕС будувалася за російським проєктом, на російський кредит і російською компанією “Атомстройекспорт”. Це означає, що гроші, що сплачує Україна, йдуть державі-агресору.

Крім відновлення закупівлі російської електрики через Білорусь планується відновлення поставок газу з Росії і це, як стверджують поінформовані джерела, було головною темою переговорів Єрмака та Козака в Німеччині.

Україна довгі роки не мала проблем із постачанням електроенергії. Перспектива так званих віялових відключень – це розпис влади у повній неадекватності. Спроба використати результати безгосподарності для виправдання постачання електроенергії з Росії – це державна зрада, яку не можна допустити.

Постачання газу з Росії повертає Україну до залежності від російської корумпованої газової голки. Скасування такої залежності за часів Порошенка є одним з найбільших здобутків десятиліття, тому спроби повернути цю газову кабалу – це перехід стратегічно важливої червоної лінії. Проти цього має виступити суспільство і всі здорові політичні сили.

Не виключено, що закупівля російської електроенергії та невмотивоване підвищення ціни на газ є частиною багатоходівки, в якій російська агентура спробує повернути Україну в енергетичну кабалу до Москви. Казками про дешевий російський газ вони знову намагатимуться посадити Україну на Московську газову голку, врятувати «Газпром» від банкрутства і повернути Україну у сферу впливу Кремля.

Минулого разу, коли Росія надала знижку на газ за Харківськими угодами – вона зажадала продовження перебування військової бази флоту у Севастополі. Зрештою за пару років Росія вже продавали свій газ Україні дорожче, ніж до Європи, а російський Чорноморський флот допоміг окупувати наш Крим.

Протягом чотирьох років президентства Петра Порошенка «Нафтогаз» був не просто прибутковою компанією, а головним донором державного бюджету — що, окрім іншого, дозволяло надавати субсидії в достатньому обсязі. За два роки Зеленського «Нафтогаз» навпаки став збитковим. І це затягує газовий зашморг Росії на шиї України та повертає до старих корупційних схем часів Януковича, які ми зламали.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,