“Європейська Солідарність” виступила проти запровадження “кріпосного права” для установ спільної власності територіальних громад

Новини 04 Червня, 2020 243

Як Синютка і Княжицький зустрічались із львів’янами. Фото 4studio

Фракція “Європейська Солідарність” у Верховній Раді України не підтримала під час голосування про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ”. 

Як пояснив під час виступу у Раді народний депутат від “Європейської Солідарності” Олег Синютка, “не можна приймати законопроект, який фактично вводить «кріпосне право» для установ спільної власності територіальних громад”.

“Одна обласна лікарня сплачує податку близько 30 мільйонів в місяць. А чи купується якесь обладнання? Ні. Доплачують лікарям? Ні. Зате всі кандидати в депутати клянуться у вірності під час виборів. А потім про інтереси громад раптово забувають. То ж нагадую, думати треба не про те, як поділити гроші, а про те, як додати повноважень і отримати додаткові ресурси”, – розповів Олег Синютка.

Нагадаємо, у ВРУ сьогодні прийнято за основу проект Закону “Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ”.

Як повідомляє прес-служба ВРУ, законопроект спрямований на недопущення розбалансування місцевих бюджетів, підвищення ефективності сплати податку на доходи фізичних осіб, вдосконалення процедури зміни реєстрації комунальних підприємств, установ та організацій.

Довідка:

Законопроектом пропонується:

унеможливити зміну місця реєстрації у одноосібному порядку комунальних підприємств, установ, організацій районними та обласними радами як органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст;

встановити обов’язок щодо отримання відповідного дозволу для районних та обласних рад при зміні місця реєстрації зазначених об’єктів від сільських, селищних, міських та районних в містах рад;

забезпечити зміну місцезнаходження комунальних підприємств, установ, організацій на фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого на сьогодні проводиться щоденне керування діяльністю такої юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку органами місцевого самоврядування.

Відповідні зміни пропонується внести до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Проект Закону зареєстровано за №3118.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,