«Європейська Солідарність» підтримує законопроект про реформування військкоматів, але він потребує доопрацювання

Новини 16 Вересня, 2020 185

Фракція «Європейська Солідарність» підтримує законопроект про удосконалення питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку. Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність», генерал-лейтенант, Герой України Михайло Забродський під час виступу з трибуни парламенту.

При цьому він зазначив, що деякі положення законопроекту містять і певні ризики.

«Запропонований законопроект беззаперечно є прогресивним і він є черговим кроком в бік євроінтеграції, зокрема вступу в перспективі до НАТО», – сказав Забродський.

«Ми всі знаємо добре як працювала система військкоматів десятки років, особливо як вона працювала останні 5-7 років з початку конфлікту на Сході. Якщо називати речі своїми іменами, ми всі знаємо, що військкомат у більшості асоціюється з несправедливістю і хабарями. Беззаперечно переформатування військкоматів у територіальні центри комплектування – це вимога часу. Ця робота була розпочата ще в серпні 2017 року і вже успішно реалізована, зокрема на Рівненщині, Одещині, Чернігівщині», – зауважив депутат.

Водночас він зазначив, що соціальна функція реорганізованих військкоматів поки що є тільки на папері

«Ми знаємо, що військкомат реалізує лише одну функцію на сьогодні – це пенсійне забезпечення. Решта – це поки що вивіска. З таким успіхом можна було назвати центр «бюро добрих послуг» – ні послуг не було би, ні бюро», – зауважує Забродський.

«Питання проходження військової служби в оперативному резерві першої черги. Беззаперечно, закон знімає ці питання і дає змогу призивати резервістів так званого ОР1, швидко наповнювати військові частини і підрозділи. Але як завжди, по – перше, він дозволяє це робити в поточній редакції неодноразово, він абсолютно довільно визначає термін проходження служби в резерві, він віддає на відкуп Головнокомандувачу ЗСУ визначати взагалі цей термін. Крім того, несе небезпечний пакет соціальних пільг і привілеїв кар’єрних, якими можуть скористатися не зовсім добросовісні люди», – сказав Забродський.

Депутат наголосив, що закон має низку «плюсів», і фракція «Європейська Солідарність» його підтримує в першому читанні.

Коментарі

Позначки: , ,