«Європейська Солідарність» ініціює пропозиції, спрямовані на підтримку білорусів

Новини 24 Вересня, 2020 121
Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко

Після так званої «інаугурації» Лукашенко перестав бути легітимним президентом Білорусі і фактично став самопроголошеним узурпатором.

Про це заявив народний депутат фракції «Європейська Солідарність», керівник міжфракційного депутатського об’єднання «За демократичну Білорусь» Олексій Гончаренко в ефірі телеканалу «Прямий», пише Четверта студія з посиланням на прес-службу партії “Європейська Солідарність”.

«Фактично сьогодні Лукашенко перестав бути президентом Білорусі, бо раніше ті вибори, на яких він переміг у 2015-му році, там теж ми розуміємо, що демократії в Білорусі немає дуже давно, але все таки там не було народного повстання і в принципі їх визнавав весь світ. Сьогодні дія тих виборів завершилася і він себе оголосив Президентом на підставі абсолютно сфальшованих виборів, які не визнаються ніким, в тому числі і Верховною Радою України. Хоч і слабку заяву, але Верховна Рада прийняла. І там є слова з мого законопроекту, який я пропонував, про те, що вибори не були ані чесними, ані вільними, ані демократичними. Це означає, що, фактично, ми не можемо визнати переможця таких «виборів», – сказав народний депутат.

«Тепер Лукашенко офіційно стає диктатором, узурпатором влади і Україна має про це говорити. Тут не потрібна Верховна Рада, а потрібна заява нашого МЗС, який має чітко і твердо це сказати. Думаю, що сьогодні будуть відповідні заяви від європейських країн, ЄС. Лукашенко стає диктатором, якого визнає тільки Путін. Це два останніх диктатори Європи», – додав він.

Також Гончаренко наголосив, що «Європейська Солідарність» ініціює пропозиції, які спрямовані на підтримку білорусів, які хочуть переїхати в Україну.

«Ситуація в Білорусі в руках виключно білоруського народу. Ми можемо робити заяви, звернення, вирішувати практичні питання. Наприклад, будемо ініціювати питання, щоб білоруси могли знаходитись на території України довше, думаю багато людей зараз буде виїжджати. Ми ініціювали те, щоб заборона на в’їзд в Україну, яка все ще діє, не розповсюджувалася на білорусів і це було прийнято як виняток Кабміном. Співпрацюємо, щоб білоруські айтішники, які хочуть переїхати в Україну, переїжджали, бо це сильна галузь. Якісь практичні питання на місці, юридичну допомогу надаємо білоруським громадянам, які втікають», – повідомив народний депутат.

«Ми в координації з групами «За демократичну Білорусь» в литовському, польському Сеймах і надалі плануємо з ними співпрацювати», – зазначив політик

Коментарі

Позначки: , ,