Європарламент за нетверезе водіння дозволить позбавляти водійських прав у всіх країнах ЄС

Новини 06 Лютого, 2024 24

В Україні набули чинності нові правила дорожнього руху

Наступний раунд переговорів щодо ухваленого закону пройде лише після виборів до Європарламенту у червні

У майбутньому всі, хто сідає за кермо п’яним або перевищує швидкість, позбавлятимуть прав водія на всій території Європейського союзу.

Відповідно до закону, підтриманого депутатами Європарламенту на голосуванні у вівторок, 6 лютого, у Страсбурзі, позбавлення прав водія в одній з країн ЄС має поширюватися і на всі інші держави-члени союзу.

За єдині правила проголосували 372 євродепутати, 220 голоси проти і 43 – утримались, що утрималися, уточнює агентство AFP.

За чинним досі положенням лише та країна ЄС, в якій було отримано посвідчення водія, може позбавити прав його власника. У разі порушення правил дорожнього руху в іншій країні заборона на керування діє тільки там, де було винесено покарання. У майбутньому влада повинна буде обмінюватися інформацією та анулювати права водія, який завинив, незалежно від країни, в якій було зареєстровано правопорушення.

Перевищення швидкості має каратися на всій території ЄС позбавленням прав водія при перевищенні встановленого обмеження більш ніж на 50 кілометрів на годину, а в міських районах – на 30 кілометрів на годину. До списку серйозних порушень також входять водіння у нетверезому стані та аварії зі смертельними наслідками.

Єврокомісія вважає, що ухвалення закону підвищить безпеку дорожнього руху. У країнах-членах ЄС поки не існує єдиної позиції щодо ухваленого закону.

Наступний раунд переговорів щодо ухваленого закону пройде лише після виборів до Європарламенту у червні.

Коментарі

Позначки: