ЄС погрожує виключити Польщу із союзу

Новини 12 Жовтня, 2021 764

Польща не хоче бути країною другого сорту. Таку позицію твердо висловив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький у відповідь Євросоюзу. Між країною та Європейським Союзом розгортається не аби який конфлікт, що може, навіть, призвести до виходу з ЄС, або відмови фінансування. Про це пише інформаційно-аналітичний центр «Перша Віза», інформує Четверта студія.

Причиною таких ризиків стало рішення Конституційного трибуналу Польщі. Суд визнав, що окремі положення Договору про ЄС суперечать Конституції Польщі. Рішення було прийнято у четвер, 7 жовтня, більшістю голосів. Розгляд справи було висунуто за ініціативою прем’єр-міністра.

Він просив перевірити на конституційність верховенство європейського права над національним законодавством. Це вперше в історії лідер держави поставив під сумнів договори ЄС в Конституційному суді. Уряд Польщі вважає, що Європейський Суд перевищує свої повноваження.

Наприклад, вони не визнали чергову реформу польської судової системи, бо вважають, що вона суперечить законодавству ЄС. Це не перший випадок розбіжностей у поглядах. Суперечності між Польщею і ЄС виникали через низку інших скандальних законів.

Крім судової системи, це свобода ЗМІ та права ЛГБТ. Конституційний суд ставить під загрозу як стабільність всередині ЄС, так і взагалі подальше перебування Польщі у її складі.

У Євросоюзі таке рішення викликало обурення. Через те, що найголовніший критерій вступу в ЄС – це визнання верховенства європейського права над національним. Саме цей критерій стає вирішальним, коли справа стосується у розподілі бюджетних витрат між членами спільноти. Йдеться про всі кошти бюджету ЄС, включаючи фонд відновлення країн Євросоюзу після пандемії.

Свою позицію висловила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона доручила службам Комісії ретельно й оперативно проаналізувати ситуацію. На цій основі прийняти рішення про подальші кроки.

«Наші договори дуже чіткі. Усі рішення Європейського суду є обов’язковими для всіх органів держав-членів, включаючи національні суди. Право ЄС має першість над національним законодавством, включаючи конституційні положення. Саме це всі держави-члени ЄС підписали як члени Європейського Союзу», – зазначила Урсула фон дер Ляєн.

Таку ж позицію висловив французький секретар з європейських справ Клеман Бон. Він вважає, що рішення Польщі є атакою на Європейський Союз та черговою провокація. Якщо немає ніякої поваги до ЄС, то не можу бути ніякої підтримки, особливо фінансової допомоги. На його думку, якщо Польща вважає свої права важливішими за Європейські, то контракту з ЄС немає.

Польська сторона не мовчить у відповідь, та аргументує рішення Конституційного трибуналу. Прессекретар уряду Петр Мюллер написав у Twitter, що Польща поважає чинні норми права ЄС тою мірою в якій вони встановлені, прямо передбачених договорами ЄС. Проте визнає верховенство конституційного права, а не європейського.

Прем’єр Матеуш Моравецький теж підтримує рішення Конституційного трибуналу, про це він пише у дописі Фейсбуці. Він запевняє, що Польща не вийде з Європейського Союзу. Міністр звертається із проханням поважити їх права, бо Польща має ті ж права, що й інші країни.

«Місце Польщі є і буде в європейській родині народів. Сьогоднішнє (ред. 7 жовтня) рішення Конституційного трибуналу підтвердило те, що буквально випливає зі змісту Конституції Республіки Польща. А саме, що конституційне право перевершує інші джерела права. Те ж саме було підтверджено в останні роки конституційними судами багатьох держав-членів», – наголосив Матеуш Моравецький.

Попри запевнення народу, що країна залишається в ЄС, опоненти прем’єра організовують масовий майдан. Тисяча громадян почали протестувати проти рішення Конституційного суду. З гаслами: «Ми залишаємося!», «Ми – Європа!». До протестів закликав колишній прем’єр-міністр Дональд Туск, – «Ми повинні рятувати Польщу, ніхто за нас цього не зробить. Зустрічаємося цієї неділі о 18:00 на площі Замкові у Варшаві. Польща варта наших зобов’язань, наше майбутнє того варте!». Його партія “Громадянська коаліція” всіляко протидіє рішенням чинного прем’єр-міністра Моравецького від партії «Право та Справедливість».

«Я думаю що уряд Польщі прийме правильне рішення і головним рушійним фактором це буде голос його народу, не думаю що дана ситуація буде тривати довго, так і напевно її значущість більше “роздута” опонентами», – прокоментувала експерт з Міжнародного працевлаштування Руслана Бровчук.

Коментарі

Позначки: ,