Яворівщина виступила на захист української мови

Новини 15 Липня, 2020 740
Автопробіг партії "Європейська Солідарність" до Дня Конституції України, фото 4studio

“Європейська солідарність” Яворівщини виступила проти розгляду у Верховній Раді проекту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти” №2362.

Про це пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу осередку “Європейської Солідарність” у Яворівському районі.

“Українську мову треба цінувати і берегти як зіницю ока, бо вона є кодом нашої нації”,наголосив екс-голова Яворівської РДА Ігор Самардак.

Додамо, фракція “Європейської Солідарності” у ВРУ закликає усіх українців вийти на захист української мови під стіни Верховної Ради, який розпочнеться 16 липня, о 9 ранку.

“Українська мова — це не лише засіб нашого спілкування, це історія нашого народу, його світогляд. Вона визначає свідомість, творить людину, культуру, історію,  накопичує традиції й досвід попередніх поколінь та дозволяє передавати їх нащадкам. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. На жаль, на сьогоднішній день українська мова є об’єктом гострих суперечок, як мовознавчого так і політичного характеру. Не дозволимо українську мову розглядати крізь призму російських концепцій. Тому зараз ми повинні об’єднатись, і не дозволити винести на розгляд Верховної Ради законопроект №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо навчання державою мовою в закладах освіти”, – йдеться у повідомленні фракції.

Нагадаємо, законопроект Максима Бужанського полягає у скасуванні частини закону про мови, яка вимагає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року.

Профільний комітет Верховної Ради законопроект Бужанського відхилив.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , ,