Якщо ми хочемо жити в правовій державі – скульптуру сина Моцарта треба демонтовувати, – Роман Матис

Новини 25 Листопада, 2021 1 049

Роман Матис

Якщо ми хочемо жити в правовій державі – скульптуру сина Моцарта треба демонтовувати.

Про це у Фейсбуці пише львів’янин Роман Матис, пише Четверта студія.

“Сьогодні міська рада Львова буде розглядати петицію про демонтаж пам‘ятника сину Моцарта, який встановили на площі Маланюка. Я по цій темі не коментував ніколи нічого взагалі, оскільки не вникав і не розбирався. Але рівень гостроти дискусії вийшов на плато тож довелося вникнути. Якщо коротко, то мій висновок такий: якщо ми хочемо жити в правовій державі — треба демонтовувати”, – написав Роман Матис.

Він додав: “Не тому що це «чупакабра» чи мені особисто він не подобається. Ні, мистецтво — річ надзвичайно суб‘єктивна, в якій, на моє переконання не має бути еталонів, тому дискусію навколо сприйняття пам‘ятника, подобається він чи ні, які пам‘ятники краще тощо, я навіть не буду підтримувати. Сама скульптура цікава і я не проти її існування в громадському просторі Львова. Але, якщо в країні існують процедури, закони та правила, згідно яких є можливим встановлення того чи іншого пам‘ятника, то треба або їх дотримуватися, або згідно визначеної процедури їх міняти”.

Роман Матис додає, що “будь яке порушення процедур створює прецедент, так як це сталося з забудовою міста, де тотально ігнорується генеральне планування і об‘єкти забудови погоджуються в ручному режимі виконавчим комітетом”.

“Цей пам‘ятник, з культурного символу ризикує стати символом плювка на закон, порядок і думку громади через те, що були порушені процедури. Нажаль міські чиновники вчергове зробили місту гірше, до того ж виставивши мешканців невігласами, котрі не розуміють сучасного мистецтва і тим самим прикривши свою некоректну поведінку в частині дотримання процедур.

Висновок сумний, але правдивий і сьогодні побачимо на чиїй стороні міська рада, закону і порядку, чи «безпрєдєлу і договорняка», який їм так добре відомий через містобудівну «діяльність», – підсумував Роман Матис.

Нагадаємо, сьогодні депутати ЛМР мають розглянути петицію про демонтаж скульптури сина Моцарта.

Коментарі

Позначки: , , ,