Які є податки і витрати при купівлі квартири в новобудові в Україні

Новини 21 Вересня, 2021 650

Які є податки і витрати при купівлі квартири в новобудові в Україні

Основні податки й витрати на купівлю житла в Україні: на що варто розраховувати потенційному інвестору й хто звільняється від сплати податків

Виплатити повну суму за житловий об’єкт — не означає купити квартиру. На сайті DOM.RIA новобудови представлені великою кількістю сучасних житлових комплексів, проте зовсім обійтись без сплати податків не вдасться майже нікому. То які податки все-таки доведеться сплатити під час покупки квартири в Україні у 2021 році?

Які податки й витрати варто закласти до бюджету на квартиру?

Після оформлення договору купівлі-продажу, приходить час реєструвати право власності. Зробити це можна за допомогою послуг забудовника або ж самостійно, подавши повний пакет документів у найближчий ЦНАП або звернувшись до нотаріуса. Зверніть увагу, що послуги приватного нотаріуса обходяться дорожче, ніж у державного, проте дають можливість заощадити трохи часу. 

Реєстрація права власності неможлива без подання оригіналу довідки, яка підтверджує сплату 2-х податків:

  • Збору в Пенсійний фонд України;
  • Державного мита за посвідчення операції з квартирою нотаріусом.

Збір у Пенсійний фонд України складає 1% від повної вартості житлового об’єкта. До прикладу, якщо заявлена вартість квартири становить 1 мільйон гривень, то її власнику доведеться сплатити приблизно 10 тисяч гривень пенсійного збору. Важливо: сума податку встановлюється індивідуально для кожної області, проте вона не може перевищувати мінімальну ставку за квадратний метр, яка у 2021 році складає 90 грн. На сплату відповідних податків відводиться 14 днів. 

Державне мито за проведення операції з нерухомістю має фіксовану суму, якщо звернутися до державного представника:

  • До 5 днів — 250 грн;
  • До 2 днів — 2 300 грн;
  • До 2 годин — 11 350 грн.

Якщо право власності оформляється в приватного нотаріуса, то за його послуги доведеться платити окремо. Зазвичай фінансову відповідальність рівноцінно розділяє між собою продавець і покупець.

Нерухомість, яка підлягає сплаті обов’язкового податку

Згідно з чинним законодавством в Україні передбачений податок на нерухомість. Його сплачують у випадку, якщо площа квартири перевищує 60 квадратних метрів. При цьому оподаткуванню підлягають лише квадратні метри, які виходять за верхню межу. До прикладу, власник купив квартиру з площею 90.6 квадратних метрів. Оподаткуванню підлягає лише 30.6 квадратних метрів.

Які групи людей звільняються від оподаткування?

Від сплати податку на нерухомість звільняються лише ті люди, які проживають у зоні відчуження або обов’язкового переселення. Державне мито мають право не оплачувати:

  • Діти-сироти до 18 років;
  • Зареєстровані мешканці гуртожитків;
  • Організації релігійного спрямування;
  • Учасники АТО і члени їхньої сім’ї;
  • Багатодітні сім’ї (виключно від 5-ти дітей);
  • Діти-інваліди з одним годувальником;
  • Інваліди німецько-радянської війни;
  • Постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС (І і ІІ категорії).

Подати прохання на відшкодування податкової різниці після купівлі квартири мають право 2 категорії людей:

  • Ті, хто купує своє перше житло;
  • Ті, хто перебуває в черзі на отримання житла.

При цьому до таких кандидатів висуваються певні вимоги, а саме: наявність офіційного працевлаштування, зареєстроване місце проживання в придбаній квартирі, термін розтермінування до 10 років.

Купівля житла в розтермінування або в кредит

У такому випадку також варто враховувати додаткові витрати, до прикладу, комісію за видачу кредиту. Її вимагає сплатити банк-партнер, а стандартний збір складає 2% від повної суми кредитування. Під час оформлення розтермінування обов’язковим етапом вважають оформлення страхового поліса. У цьому документі зазначається, що в разі виникнення певних проблем, банк все одно отримує свою компенсацію. 

Отже, варто враховувати всі податки й витрати, які з’являються під час покупки квартири на первинному чи вторинному ринку нерухомості. 

Коментарі

Позначки: , ,