Як живе Самбір в «червоному» карантині

Новини 24 Серпня, 2020 1 408

Ілюстрація: Yuriy Leskiv/ФБ

В місті сильну, одну з кращих в області медичну систему, доведено до занепаду,- соцмережі

Минає тиждень, як Самбір – єдине місто у Львівській області – функціонує у «червоній» карантинній зоні. Так вирішила Державна комісія з питань ТЕБ та НС ще 13 серпня, а минулого четверга (20 серпня) та ж комісія підтвердила своє рішення. Отже, з 24 серпня м. Самбір функціонуватиме в умовах «червоної зони» другий тиждень.

Як пише «Четверта студія», про це – у дописі Yuriy Leskiv у ФБ.

«Перепрошую за несвятковий пост, але 24 серпня ц. р. в багатьох самбірчан тривога і невизначеність нікуди не зникнуть. Лаконічно поділюся спостереженнями за перших сім днів життя в «червоному» карантині.

Отже, перший день карантину (понеділок, 17 серпня): зранку – рейди поліцейських по крамницях, сотні людей під ратушею (в основному – підприємці, які чекають на дозвіл продовжувати працювати); журналісти, оператори, відеокамери декількох телеканалів. Пообіді – сесія міської ради, вихід мера до людей з повідомленням: вирішили, що рішення Держ. комсії ТЕБ та НС не ґрунтується на нормах Конституції України.

Що передувало? В місті сильну, одну з кращих в області медичну систему доведено до занепаду; влада закрила дитячий шпиталь, де нещодавно розмістила кабінети чиновників відділу освіти; на боротьбу з коронавірусом виділили неповних 40 тис. грн. (за можливості 12 млн. грн., які в різних статтях бюджету вишукали самі ж депутати). Місцева влада публічно демонструвала недотримання карантинних норм, то що хотіти від всіх інших, які цей приклад споглядали?

В першій половині року йшлося про те, що в Самборі має запрацювати шпиталь другої черги для недужих на коронавірус. Місцевий головний лікар повідомляв про 20 ліжкомісць. Тепер промайнула інформація, що наступної середи відкриють такий шпиталь, але на 50 ліжкомісць (цікаво, де такий буде?). Проблема в тому, що лікарня наразі неготова для виконання таких функцій, бо незабезпечена устаткуванням та засобами захисту для медперсоналу. Міська рада 17 серпня виділила для цього 200 тис. грн., але це – мізер. Це свідчить про те, що місцева влада й досі не розуміє рівня загрози (натомість, вдається до якихось дешевих PR-ходів і політичних розбірок).

А що підтримка з боку держави? Не надали нічого. Виглядає, що там спроможні лише визначати статус для території. З обласного бюджету – теж нуль. Самбір – 7 днів у «червоній зоні». Голова облдержадміністрації спромігся лише викликати мера Самбора у Львів і вказати, що карантинні норми слід виконувати. Але мені чомусь здається, що відразу 17 серпня чи в наступні дні голова ЛОДА зобов’язаний був відвідати єдине в області місто зі статусом «червоної зони». Виглядає, що і меру, і голові області трохи байдуже все це: вистелення асфальту, огляд клубу чи навіть підняття прапора нині в Золочеві за участі пана Козицького – це важливо, а от в Самбір, якому надали статус чуть не Уханя, ще час завітати.
Головна теперішня проблема в місті. Люди дезорієнтовані, бо до кінця не розуміють, що можна, а що – ні (бо штраф). Комунікації з громадою, інформації в люди (постійної і чіткої) майже нема.

Щодо ковід-статистики по Самбору. Її, оперативну інформацію, теж слід добряче пошукати, щоби довідатися хоча би щось офіційне. А неофіційне – на вулицях. Нікого лякати не буду, але будь-хто зі самбірчан, якщо підійде поближче до центру міста чи ринку – неодмінно почує в розмовах, як хтось нюх і смак втратив, тест пройти нема як, КТ теж і т. д.

Загалом, з розмов складається враження, що реальна статистика і офіційна дуже різняться між собою (в бік гіршого показника, зрозуміло).

На цьому тлі в Самборі минулого тижня вже навіть скандально відомий львів’янини Остап Стахів неіснування коронавірусу «проповідував», а губернатор як офіційна державою визначена особа не народив до самбірчан ні слова. Видно, має ще час на це: куди поспішати?

Як на мене, за таких умов якщо Державна комісія ТЕБ та НС віднесла м. Самбір до «червоної» карантинної зони на два тижні, слід не лише прослідкувати за дотриманням норм, але й невідкладно допомогти цій території, щоби шпиталь для ковід-хворих, який тут відкриють, нагадував лічницю, а не хостел (стіни, двері, ліжка і більше нічого).

Закриваєте місто на два тижні – то зробіть це злагоджено і чітко, й допоможіть території, на яку прийшло лихо. Якщо ж і далі продовжуватимуться такі-собі половинчасті дії (тобто, карантин тут ніби є – але ніби й не зовсім), то заведете ціле місто в біду з «червоним» карантинним статусом не на два тижні, а невідомо наскільки. Домовитися за хабар чи по-знайомству, використовуючи «телефонне» право чи ще якось, можуть чиновник з чиновником, безкінечно маніпуювати можуть політики (від нижчого до найвищого рівнів), але з коронавірусом ви не домовитеся. Інфекція діє за своїми правилами і законами.

Тому думайТЕ там на горі, в Києві, у львівських кабінетах влади і в самбірській ратуші.

А на завершення – міркуванняя львівського лікаря Тарас Жиравецький:
«Судячи по стрічці з фейсбуку, ми усі вирішили, що вірус уже зник, тому ймовірно за тиждень побачимо справжній армагедон у стаціонарах.

Ми медики програли інформаційну війну і тих хто думає, що проблеми не існує, а лікарні порожні таки дуже багато, не знаю хто дозволив проводити концерти, але це геніально. Не дивуйтесь, якщо лікарі просто скинуть халати і напишуть заяви на звільнення, бо на гуляння і забави у всіх фінанси і час є, а на медиків тільки грамоти і подяки на словах!
Пост без політики, без негативу, просто він необхідний, щоб трішки усіх повернути в реальне життя, бо коли кричали, що з лісу прибіжать вовки усі сміялись, а коли вовки вже поряд і кількість важких хворих таки значно збільшилась – ми вирішили, що нас це не торкнеться…

Насправді це торкнеться усіх без вийнятку…», – пише Yuriy Leskiv.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,