Як відволікти дитину від гаджетів: 5 корисних порад

Новини 19 Грудня, 2022 200

Батькам не подобається, коли діти багато часу проводять у гаджетах. І не дарма: якщо навіть у дитини ще не сформувалась залежність, це все одно шкодить здоров’ю. Погіршується зір, через відсутність фізичної активності малюк може відставати в розвитку й мати поганий імунітет. Простий спосіб отримання інформації призводить до того, що діти перестають запамʼятовувати будь-що, та й взагалі менше думають. Якщо ви помічаєте, що в дитини зароджується залежність, негайно вжийте заходів. Що саме можна зробити — дізнайтесь нижче.

1. Запропонувати альтернативу

Зазвичай люди поринають у гаджети тому, що не мають цікавого хобі. Перегляд легкодоступного контенту дозволяє деякий час не нудьгувати й не замислюватися над проблемами. Так само й у дітей: вимушене нудьгування робить смартфон або планшет єдиним доступним засобом дозвілля.

Треба запропонувати альтернативні варіанти дитячих розваг. Щоб заохотити проводити більше часу на вулиці, можна купити самокат для дитини. Для підлітка можна придбати велосипед. Катання подарує дитині нові емоції.

Спробуйте зацікавити дітей кінними прогулянками. До речі, на прогулянку можна відправлятися всією родиною — потім вам буде приємно обмінятися враженнями. Спілкування з живими істотами позитивно впливає на емоційний стан і дорослих, і дітей.

2. Бути прикладом

Малюки завжди будуть копіювати поведінку дорослих. Якщо ви самі не можете жити без смартфона, не дивно, що ваша дитина має таку саму звичку. Постарайтеся стати гарним прикладом для свого малюка. Зробить усе можливе, щоб дитина рідше бачила вас із гаджетом в руках.

3. Заохочувати спілкування з однолітками

Спілкування з друзями — важлива потреба. Якщо ваша дитина мало часу проводить з однолітками, подумайте, чи нема в тому вашого впливу. Деякі батьки спеціально або випадково перешкоджають спілкуванню. Їм здається, що друзі навчать поганому. Або батьки просто не хочуть, щоб вдома збиралися гучні компанії малюків. Результати подібної опіки бувають вкрай поганими: дитина не вміє чи боїться спілкуватися, до того ж увесь вільний час проводить з гаджетами, бо бути одному — нудно.

Допоможіть своїм дітям налагодити соціальні навички. Можливо, коли малюк знайде друзів, то просто забуде про гаджети.

4. Завести домашнього улюбленця

Можна завести кота, черепаху, шиншилу, рибок — усі ці істоти розширять коло інтересів дитини. Але найкращий варіант — це собака. Вірна та приязна істота не може залишити байдужим будь-кого. Взаємодія з домашніми улюбленцями робить малюків більш гуманними, сприяє розвитку відповідальності та емпатії. Якщо ваша дитина полюбить собаку, то смартфон буде використовувати лише щоб поглянути, чи не пора вести її на чергову прогулянку.

5. Встановити правила

Не варто повністю забороняти використання гаджетів. По-перше, вони бувають корисними, по-друге, такі заборони надто суворі. Встановіть правило: розважатися смартфоном або планшетом не більш однієї години на день. Забороніть використання гаджетів під час їжі, сімейних зібрань, відвідин гостей. Стежте за виконанням цих правил, будьте послідовними.

Коментарі

Позначки: