Активісти партії «Європейська Солідарність» прийшли до партійних офісів ВО «Батьківщина» та партії «Слуга Народу» і вимагали від керівництва політичних сил приєднатись до «Євроатлантичної Хартії».

Цей документ ініціював п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. «Євроатлантична Хартія» передбачає, що її підписанти – політичні сили, які відповідно до соціології проходять у парламент і декларують свою проєвропейську позицію, публічно візьмуть на себе відповідальність за незворотність євроатлантичного руху України, закріпленого у Конституції держави.

Лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко 2 липня звернувся до політичних партій із закликом підписати цей документ. Однак досі жодна з них не оприлюднила своєї позиції щодо «Євроатлантичної Хартії».

«Ми прийшли до штабу партії «Слуга Народу» аби вимагати підписання «Євроатлантичної Хартії». Ми підготували цей документ, аби партії-підписанти своїми діями показали, що вони підтримують євроатлантичний вектор України і не будуть розвертати нас назад до Росії», – сказала лідерка ВГО «Солідарна молодь», кандидат у народні депутати Дінара Габібуллаєва.

«Ще минулого тижня Петро Порошенко, лідер «Європейської Солідарності» звернувся до всіх проукраїнських, проєвропейських політичних сил із закликом підписати Євроатлантичну Хартію. Це власне той документ, та дорожня карта, яка детально розписує співпрацю політичних сил щодо вступу України до НАТО та ЄС. Важливо, щоб таку Хартію підписали всі політичні сили, зокрема, партія «Батьківщина», яка декларує, нібито вона за рух до НАТО та ЄС. Проте, на жаль, не було відповіді ні від офісу «Батьківщини», ні від Юлії Тимошенко, ні від будь-яких інших представників. Тому сьогодні представники партії «Європейської Солідарності» прийшли до офісу партії «Батьківщина», щоб запитати, чому не підписується цей документ», – розповів активіст Андрій Смолій.

Він припустив, що «Батьківщина» не підписує хартію про рух до ЄС та НАТО через те, що в виборчому списку партії під другим номером знаходиться Сергій Тарута, який балотувався на президентську посаду і в своїй виборчій кампанії чітко заявляв про те, що Україна не повинна вступати до НАТО. “В цьому можливо і причина, що «Батьківщина» не реагує на проукраїнську, проєвропейську Хартію», – додав він.