Як вберегтися від “холодних” недуг?

Новини 14 Грудня, 2017 250

Зима, окрім свят і веселощів, приносить зі собою неприємні хвороби

Холодові «презенти»

У такій порі року зазвичай говоримо про застуду, грип, ГРВІ. Але, крім них, є й більш специфічні, причому доволі неприємні проблеми, пов’язані зі здоров’ям. І до них теж треба бути готовими.

Кажете, не на часі, бо надворі добрі плюси? То ненадовго. Зима ж бо! А знати треба, бо інформований – значить озброєний!

Хвороба Рейно

Це стан, коли капіляри кистей рук різко скорочуються під впливом мінусової температури повітря, причому – не дуже суттєвої (від нуля до восьми градусів морозу). Руки спочатку біліють, потім – синіють. У кінчиках пальців виникає сильний ниючий біль. Долоні стають крижаними. Коли руки відігріваються, то набувають червоного кольору, при цьому біль доволі тривалий час не вщухає.

Як чинити? Звернутися до невропатолога. Далі – до судинного хірурга. І сподіватися на адекватне лікування. А ще – придбати теплі рукавиці.

Сльози на морозі

Низька температура повітря і сильний вітер – природні подразники, котрі провокують звуження носослізного каналу. Як наслідок, волога не має нормального відтоку.

Як чинити?  Проконсультуватися і з окулістом, і з отоларингологом. Якщо офтальмолог не знайшов явних відхилень (патології слізних протоків, їх запалення) і лор-лікар підтверджує, що все – в нормі, варто подумати про інші провокативні моменти сльозотечі.

Коли очам «незатишно», не варто подразнювати їх механічно чи хімічно. Отож на деякий час відмовтеся від лінз – згадайте про окуляри. Також утримайтеся від надлишку макіяжу очей. Проконсультуйтеся з лікарем – можливо, він підкаже очні краплі із заспокійливим ефектом.

Зимовий кон’юнктивіт

Заспокойтеся: це явище має тимчасовий характер. Так, на холоді очі червоніють, сверблять і сльозяться, але в теплому приміщенні неприємні симптоми зникають, причому дуже швидко.

Як чинити? Щоби не наразитися на правдивий кон’юнктивіт, можливо, на «мінусовий» сезон доречно взагалі відмовитися від макіяжу очей. І не тріть очі пальцями, бо ж не завжди чисті. Користуйтеся одноразовими носовичками.

Холодова мігрень

Сильно охолоджені напої або морозиво можуть спровокувати напад так званої холодової мігрені. Рівно, як і прогулянка без головного убору. Ознаки цього вкрай неприємного стану – сильний різкий біль у щелепах і голові. Зважайте, бо холодова мігрень – пряма дорога до запалення трійчастого нерва. А це вже дуже серйозно.

Як чинити?  Вдатися до профілактики, яка полягає в тому, що не забуваймо вдягати теплий головний убір і відмовляємося на морозі від морозива.

Бронхоспастичний рефлекс

Його ознаки – ніби перехоплена дихалка. У практично здорової людини бронхоспазм зазвичай незначний – дихання перехоплює на кілька секунд при  виході на мороз. Але тим людям, котрі мають бронхіальну астму, стенокардію або нещодавно перенесли грип чи ГРВІ, треба бути обережними, позаяк холодне повітря може спричинити неабиякий дискомфорт.

Як чинити? Утеплюйтеся. Прикривайте ніс теплим шарфом чи хустиною. І дихайте не ротом – тільки носом.

Псевдоалергічний риніт

У приміщенні з носом – все гаразд. Натомість на вулиці з носа ллє як із відра. Причина – холодне повітря.

Як чинити? Звичайно, перед виходом на вулицю можна убезпечити себе від неприємностей закрапуванням крапельок, одначе часте їх застосування подразнює слизівки.

Отож одягайтеся тепліше, аби не мерзнути. Загартовуйтеся.

Зрештою, скільки тої зими!

Автор дякує за сприяння у створенні матеріалу імунологу Валентині Чоп’як.

Коментарі

Позначки: , ,