Як уникнути паніки, якщо загубився у лісі: на Львівщині працюють волонтери

Новини 28 Вересня, 2021 228

Фото Antony Protsiv

В Україні почався сезон збору грибів

В Україні почався сезон збору грибів – дуже актуальний спосіб відпочити й розважитися, враховуючі карантинні обмеження на заходи у приміщеннях. Але у волонтерів Пошуково-рятувальної волонтерської асоціації (SARVA) теж почався сезон – пошуків людей, що пішли по гриби й заблукали.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу волонтерської організації.

Волонтери SARVA працюють у Львівській, Київській, Чернігівській та Вінницькій областях, і з початком осені, як розповів керівник SARVA Олексій Геращенко, вже виїжджали в різні райони України на пошуки збирачів грибів, ягід і трав (їх волонтери називають “збиральниками”) 13 разів: шукали 7 жінок і 6 чоловіків. 9 з них знайдено живими, 4 — загинули.

Як уникнути паніки, якщо загубився

Найголовніший ворог для людини, яка загубилася – не темрява, не дикі тварини, не голод і не холод. Небезпечніше за всіх – паніка. У мить, коли людина усвідомлює, що вона загубилася, вона автоматично починає панікувати. Це не її провина, це нормальна реакція організму. Давайте розбиратися, що потрібно робити, щоб перемогти цей стан.

Фізіологічно паніка міцно пов’язана з адреналіном. В людини, як і в будь-якої тварини в момент переляку стається викид цього гормону в кров. Адреналін стимулює м’язи на інтенсивну роботу, виникає непереборне бажання бігти. Для тварини це шанс утікти від хижака й вижити. Для людини, що загубилася, пересування лише погіршить ситуацію. Бо наша проблема зараз – не хижак, а ситуація.

Засоби боротьби з цим станом схожі на методи проживання панічної атаки. Вони можуть здаватися дивними, але, повірте, вони працюють.

❗️ Залишайтеся на місці. Ми це повторювали неодноразово у наших порадах (лінки, як завжди, у коментарях). І повторимо ще раз. Як би не хотілося бігти, йти, тікати – стійте на місці.

❗️Усвідомте ситуацію. Проговоріть з собою ситуацію, поясніть самі собі, що паніка – це природна реакція, яка не принесе користі. Що вона скоро завершиться.

❗️Дихайте. Адреналін змушує вас дихати часто, щоб наситити кров і через неї – м’язи – киснем. Вам це не потрібно. Тому свідомо контролюйте дихання. Рахуйте до п’яти на кожну дію: вдох, затримку, видох. Повторюйте, допоки дихання не стабілізується.

❗️Заземлення. Роздивляйтеся об’єкти навколо вас. Називайте їх подумки або вголос, описуйте їхні властивості: дерево, дуб, велике, тверде. Кущі, не знаю назву, зелені. І так далі. Знайдіть 4 об’єкти, які ви можете побачити, 3 – які можете торкнутися, 2 – які можете понюхати, 1 – який можна спробувати на смак.

❗️Рахуйте. Можна зробити перелік об’єктів навколо вас, ягід на кущі, сірників у кишені рюкзака, уявних овець. Можна просто вести відлік у зворотньому напрямку – від 10, від 20 тощо.

❗️Понад усе уникайте мислення «а що, якщо». Паніка дуже легко підсилюється думками про найгірше, що може статися. Ваші розмірковування про найгірше вам не допоможуть. Навпаки, вони все погіршать. Думайте про теперішнє, про кроки та обставини, які покращують ситуацію. Попередні вправи на дихання, заземлення та рахунок займають мозок, не дають можливості думати «а що, якщо».

Як уникнути паніки, якщо загубився у лісі: на Львівщині працюють волонтери

Коментарі

Позначки: