Як у Львові хочуть збудувати готель на кістках (ФОТО)

Новини 05 Вересня, 2019 730

Сьогодні, 5 вересня, у приміщенні львівського прес-клубу відбулось  резонансне обговорення на тему: “Чому сім’я Хілтон відмовиться будувати апарт-готель на місці колишнього Стрийського цвинтаря”.

Спікери одноголосно виступили проти побудови готелю Hilton у Львові на місці, де раніше був цвинтар.

Попри те, що до участі в засіданні були запрошені представники Львівської міськради, зокрема, Лілія Онищенко-Швець, начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР та Юліан Чаплінський, начальник управління архітектури та урбаністики ЛМР, ні перша, ні другий на подію не прийшли.

“Ми нещодавно вже мали можливість спостерігати за тим, як на площі Галицькій на місці фонтану знайшли поховання, адже раніше мініатюрні цвинтарі – це була поширена практика. Зараз маємо непоодинокі випадки знайдених останків, з якими потім працюють археологи, класифікують, адже там все ж таки поховані християни. Про цвинтар, який ми говоримо нині, то це кладовище, яке функціонувало понад сто років, приблизно до кінця 19 століття. Цвинтар був переповненим на той момент й відповідно закритим. Однак, у 1914 році, з приходом москалів, там ховали солдатів, які масово помирали у шпиталях від різних хворіб у тому числі. Тож два роки його знову активно використовували, а далі він знову стояв покинутим.  І доля цвинтаря насправді дуже сумна, бо в ЛМР дозволили зробити родичам перепоховання на інші відкриті на той момент цвинтарі, але цим правом скористались дуже нечисленні львів’яни, тож маса поховань так і залишилась під землею”, -розповів директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки, історик Іван Сварник.

Фото: 4studio

“Те, що дозволяє собі міська влада з видачею містобудівних дозволів є просто катастрофою. Спершу видаються всі дозволи, а коли починається будівництво й люди бачать порушення й протестують, в ЛМР кажуть про недобросовісність забудовника. В даному випадку відбувається чистий дерибан, ще покійна нині пані Віра Лісковська в 2017 році мала багато публікацій про те, що територію парку фактично вкрали, але чомусь прокуратура порушень не встановила і суд встав на сторону власника приміщення і дозволив “відкусити” величезну територію парку”, – заявила громадська діячка, членкиня громадської ради при Львівській ОДА Олеся Дацко.

Фото: 4studio

“У законодавстві дуже важливі положення, які наша міська влада просто не хоче враховувати. Вони говорять, що всі програми архітектурних перетворень повинні бути погоджені центральним органом охорони культурної спадщини. Також мав би бути створений державою орган управління об’єктами світової спадщини, який би займався такими питаннями”, – зауважив Василь Петрик, вчений секретар УНК ІКОМОС, архітектор, доцент НУ “Львівська політехніка”.

Фото: 4studio

“Дійсно, поки не прийде біда під ворота, ми не зарухаємось. Це вже не перший випадок буде, коли громада просто спостерігає за тим, як все розвалюється або забудовується без дотримання відповідних норм. Так і тут, ніхто толком не опікувався згаданою територією, там були і безхатьки, і шукачі пригод. Ми багато разів викликали поліцію, звертались на гарячу лінію, але так наші звернення нічого не дали в результаті. Але тут ми випадково дізнаємось про прес-конференцію, яку дає забудовник. Це взагалі як?! Ми лише розпочали збір іyформації і відразу стало зрозуміло, що на даній території були захоронення і тифові,  і холерні захоронення.  А забудовник при цьому має план піти на декілька поверхів вниз”, – резюмувала Ольга Біліченко, представниця громади-мешканців прилеглих вулиць до місця потенційної забудови.

Фото: 4studio

Додамо, минулого місяця стало відомо проте те , що Львові на вул. Лижв’ярській планують спорудити багатофункціональний комплекс, де серед іншого мав би бути готель Hilton.

Коментарі

Позначки: , , , ,