Як сучасне варварство знищує автентику Львова (ФОТО)

Новини 15 Грудня, 2020 354

Фото: ФБ/Архітектура Львова

Руйнівників старовини варто змусити проходити спецкурс з львовознавства, – соцмережі

У Львові городяни обурюються варварським ставленням до старовинної архітектури.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляється у соцмережах.

Як зазначається у дописі на сторінці спільноти «Архітектура Львова», дехто не розуміє, чому захисники автентики Львова так затято оберігають навіть найменші риси індивідуальності старовинної архітектури. Адже пластикові вікна – це так зручно і комфортно! А ось чому. Ніби “дрібничок” позбулися майстри вкупі з господарями – білого кольору рам, дерев’яних фігурних перетинок, візерункового підвіконня. І все, вікно одразу втратило свою автентичність, неповторний мистецький шарм, задуманий архітектором 100 років тому.

«Елементи створюють образ!  Дехто не розуміє, чому захисники автентики Львова так затято оберігають навіть найменші риси індивідуальності старовинної архітектури. Адже пластикові вікна – це так зручно і комфортно! А ось чому. Ніби “дрібничок” позбулися майстри вкупі з господарями – білого кольору рам, дерев’яних фігурних перетинок, візерункового підвіконня. І все, вікно одразу втратило свою автентичність, неповторний мистецький шарм, задуманий архітектором 100 років тому.

Не бачимо, не відчуваємо, не цінуємо цього часом дуже тендітного багатства. Неначе новітні варвари вириваємо елементи з контексту, спотворюємо стиль Львова, завдяки якому він несе славу міста-музею.

Можливо, варто викладати львовознавство з акцентом на збереженні пам’яток архітектури не тільки школярам, а й дорослим. А руйнівників старовини змусити проходити спецкурс з львовознавства, щоб принаймні замислились над тим, що зробили. Бо не вірю, що подібні речі завжди робліть зі злого умислу, частина – з невігластва. На злий умисел має бути закон, а на невігластво – закон і просвітництво. Як вважаєте, це було би ефективною протидією сучасному варварству?», – зазначає у дописі Alina Lytvynova на сторінці спільноти «Архітектура Львова» у ФБ.

Коментарі

Позначки: , , , , ,