Як Садовий загрався у політику й зробив жертвою комунальників Львова

Новини 20 Червня, 2020 311

Отримати Львів: Чому Зеленський ставить на Садового

Після втрати мером Львова Андрієм Садовим більшості у Львівській міській раді у місті знову назріває черговий скандал. Особливо напередодні позачергового пленарного засідання, проведення якого заплановане на 19 червня. Тепер скандал уже економічний і мер не гребує козирями у ньому: Садовий договорився (читайте – допрацювався) до того, що у міському бюджеті Львова не має коштів на зарплати працівникам комунальних підприємств. Ну як не має. Так каже мер. І звинувачує депутатів, які (!) – вдумайтесь – виступили проти отримання містом чергового кредиту, щоб виплатити зарплати працівникам комунальних підприємств. Так, вам не почулось – зараз лише шостий місяць року, а коштів вже начебто нема. Натомість депутати переконують: Садовий вкотре маніпулює і гроші у міському бюджеті є. Так це чи ні – читайте у матеріалі Depo.Львів. 

І так. Заступник мера Львова Ірина Маруняк заявила про те, що комунальні підприємства Львова недофінансовані на 472 млн грн. Станом на сьогодні існує ризик відтоку кадрів, що призведе до паралізації роботи підприємств – не їздитиме транспорт, не подаватиметься вода.

Маруняк каже, що депутати Львівської міської ради на попередній сесії не проголосували за ухвалу про участь у Програмі підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного “Пакету солідарності” ЄБРР, а також інших ухвал, які мали забезпечити модернізацію та розвиток комунальних підприємств.

“На останній сесії Львівської міської ради депутатами не був проголосований “Пакет солідарності” – кредит Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі 20 млн євро або 700 млн грн, який мав бути спрямований на заробітну плату працівників наших великих комунальних підприємств. Це АТП-1, “Львівелектротранс”, “Львівтеплоенерго”, “Залізничтеплоенерго”, “Львівводоканал”, підприємства, які забезпечують діяльність Львова. Всього 5 міст в Україні можуть отримати такий кредит ЄБРР, крім Львова це Київ, Дніпро, Одеса, Харків” – наголосила Ірина Маруняк.

За її словами, коли формувався бюджет міста на 2020 рік, то для функціонування комунальних підприємств Львова потрібно було 472 млн грн. Станом на зараз недофінансування складає майже 240 млн грн.

“Пандемія серйозно вдарила по фінансовому стані наших підприємств, збитки комунальних підприємств через це складають 239 млн грн. Якщо б ми отримали цей кредит, то могли б виплатити людям зарплату і покрили це недофінансування у 472 млн грн” – заявила Маруняк.

Вона зазначила, що станом на сьогодні існує ризик відтоку кадрів, що призведе до паралізації роботи підприємств – не їздитиме транспорт, не подаватиметься вода.

“За червень люди ще отримають зарплати (!) (Сьогодні – лише 18 червня, – Ред.), однак на зарплати за липень коштів бракує. На місяць для дофінансування наших підприємств необхідно 67 млн грн” – додала Ірина Маруняк.

Натомість, як розповіла голова профкому працівників ЛМКП “Львівтеплоенерго” Тетяна Величко, через складну ситуацію  працівників цього підприємства перевели на 4-денний робочий тиждень.

“Багато людей думають про звільнення. Це буде колапс для самого підприємства. Наразі працівники втратили вже 20% від заробітної плати” – повідомила Тетяна Величко.

Зазначимо, депутати Львівської міської ради на попередній сесії не проголосували за ухвалу про участь у Програмі підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного “Пакету солідарності” ЄБРР, а також інших ухвал, які забезпечать модернізацію та розвиток підприємств.

Чиновники Андрія Івановича Садового вже перейшли до відвертих погроз львів’янам! Інакше, як погрозу зупинити роботу…

Опубліковано Інфраструктурна Львівщина Середа, 17 червня 2020 р.

Такі заяви чиновників Садового уже встигли назвати шантажем львів’ян, проте у Садового вирішили не зупинятись. Мер навіть закликав містян голосувати за петицію про те, що потрібно брати кредити й черговий раз назвав депутатів провокаторами.

Також у Садового продовжили й треш у заявах: договорились навіть до того, що у міському бюджеті вже нема коштів на діяльність ЛКП “Муніципальна варта”, яку у Львові називають “поліцією Садового”.

“Станом на сьогодні з передбачених бюджетом розвитку на Муніципальну варту коштів було використано 59%. Через недофінансування, коштів на заробітну плату муніципалам вистачить ще лише на 3 місяці”, – прозвітували на сайті Львівської міськради. На усі логічні запитання журналістів “Шановні, а як ви закладали бюджет?” відповіді ще немає.

Натомість депутати усі звинувачення відкидають й кажуть, що Садовий просто розпочав виборчу кампанію, щоб вчетверте всадитись у крісло львівського градоначальника.

Депутат Петро Адамик наголошує, що Садовий разом із своїми заступниками не готовий нести відповідальність за кризу, яку створив у місті Львові.

“Ми зібрались, щоб розвінчати фейк про те, що місто не має коштів, щоб заплатити комунальним працівникам. Ми тут для того, щоб констатувати факт, що Андрій Іванович Садовий розпочав виборчу компанію. І враховуючи, що йому львів’янам нічого продати, він продаватиме конфлікти”, – сказав Адамик на прес-конференції, яка відбулась за участі представників усіх фракцій Львівської міськради за виключенням “Самопомочі” Садового.

Адамик наголошує, що кредит ЄБРР ніякого відношення до зарплат працівників комунальних підприємств не має.

“Якщо не буде продовжена традиція виводити обігові кошти з підприємств, то вони залишаться. На сьогодні менше половина коштів, які ми виділили, вибрані самими керівниками підприємств. Гроші виділяються на другому курсі міста, Андрій Іванович ці кошти виділяє і розписує, як хоче. Зараз він їх штучно тримає, щоб створити конфлікт між нами і працівниками комунальних підприємств”, – пояснює Адамик і додає, що після місцевих виборів, нових чиновників та депутатів у Львові чекають мільярдні борги.

“Сьогодні Садовий у Львівській міській раді має більшість, і сьогодні депутати, які прийшли у раду під прапорами “Самопомочі” не хочуть бути відповідальні за все, що відбувається. Через чотири місяці зміниться влада у Львові. Виникає питання, чи ця влада хоче жити з мільярдним кредитом та без бюджетів розвитку. Львів’яни не перестали платити за вивіз сміття чи проїзд у трамваях. Пандемія коронавірусу внесла частково свої корективи, але це не настільки трагічно. Щороку ми закладали бюджет, який зростав з кожним роком”, – наголосив депутат.

Водночас депутат повідомив, що заступники та радники Садового отримують близько 150 тисяч гривень заробітної плати.

“До того ж, у бюджеті закладені кошти на відрядження радниким міського голови у Париж чи Нью-Йорк. Зараз, з відомих причин, поїздки відсутні. Сьогодні Садовий призначає мільйонні заробітні плати радникам. У його радників голі оклади близько 50-60 тисяч, вони ще собі дописують, “за ефективність праці”, “за досягнення”, чи знання мов –  і у підсумку, це все досягає 150 тисяч гривень в місяць”, – підкреслив депутат.

Інший депутат Валерій Веремчук додає, що раніше у Львові була сміттєва криза, а тепер місто хочуть затягнути у кризу комунальну.

“Приходить чоловік додому і скаржиться:

– Біда, горілка подорожчала.

– То що, тату, Ви будете менше пити?

– Ні, дітки, ви будете менше їсти…

Ось цей анекдот якнайкраще показує ставлення чиновників до своїх підлеглих, до працівників комунальних підприємств. Міський голова і наближені до нього не відмовляються ні від золотих душів у мерії, ні від шалених премій для себе, ні ще якихось піарних захцянок, але не готові виплатити зарплати людям. Прикриваються ними як щитом, щоб шантажувати депутатів: візьміть кредит, бо інакше – біда. Ще раз! Не візьмемо. Бо гроші є. Те, що Львів немає коштів на зарплати – фейк! І “, – переконує Веремчук.

Він розповідає далі: жодне комунальне підприємство ще не використало коштів, які вже цього року отримали з бюджету. А це – «Львівелектротранс» – 114,5 млн грн, АТП-1 – 146 млн грн, «Львівтеплоенерго» – 189,9 млн грн, «Залізничтеплоенерго» – 18,5 млн грн, «Львівводоканал» – 243,1 млн гривень.

Веремчук додає, що через карантин місто втрачає фінансово, але водночас і заощадило на витратах. Ось лише кілька прикладів. І всі вони базуються на офіційних даних від самих чиновників:

🔸 50-60 млн грн зекономили на вивозі сміття;

🔸32 млн грн йде на утримання «Муніципальної варти» – незрозумілої і непотрібної структури. Результат – зловживання і кримінальні справи проти її керівників і окремих працівників, бо виявляється підприємство працювало не по офіційних договорах, а «на ліво». Структуру закрити, кошти, які не використали, скерувати на інші потреби. На ті ж зарплати;

🔸 41 млн грн економії на компенсації за пільгові перевезення, адже на час карантину пільговий проїзд у громадському транспорті не діє;

🔸 133 млн грн – зекономлені видатки у сфері освіти, адже навчальні заклади не працювали, менше платили за «комуналку»;

🔸 Відрядження, масові заходи та різноманітні показові промоції – це не на часі, адже їхня вартість не сотні тисяч, а десятки мільйонів гривень.

Депутат інформує, що бюджет розвитку Львова – близько 3 мільярдів гривень. Уже зараз можна стверджувати, що на багатьох об’єктах, по яких ще нема всіх погоджень, не проведені тендери, роботи цього року не стартують. Отож зберігаємо гроші за тими об’єктами, що вже ремонтуються, будуються. Інші кошти – на гострі потреби, які виникли через коронавірус та карантин.

“Ось три позиції, які повністю спростовують слова міського голови про те, що нема грошей на зарплати. Гроші є! Львів має достатньо коштів, щоб усі працівники, які щодня дбають про життєздатність міста, отримували зарплату вчасно. Просто до людей треба ставитися, не як до об’єктів для можливого шантажу, а як до основної цінності нашого міста”, – каже Веремчук.

Депутат додає, що міська влада анонсує, що комунальні підприємства зупиняться, громадський транспорт не буде їхати, сміття не будуть вивозити, та й ще воду можуть вимкнути.

“Чому? Бо ми, депутати, не дозволяємо Андрію Івановичу взяти черговий кредит на 20 млн євро. Влада пояснює, що це на зарплати комунальникам. У попередньому пості пояснив, де ВЖЕ Є реальні гроші, аби заплатити людям. І дивує, що міський голова, як менеджер, не хоче розібратися, чому керівники КП влізли в борги. Тим паче, регулярно отримуючи гроші з бюджету. Наступне, навіть якщо рада проголосує за те, що Львів має взяти кредит, цих грошей завтра не буде. Це меморандум про наміри. Що ж цього всього виходить? А те, що вибори близько і Андрій Іванович починає розігрувати технологічну карту «князь хороший, васали – погані». Перше, не вийде, бо Львів не сприйме таких інтриг. Якщо Ви хочете випробувати на львів’янах російську технологію, на Вас чекає фіаско”, – каже він.

Веремчук також закликав Садового не кидати Львів у чергову кризу заради своїм амбіцій.

“Для чого Ви лякаєте львів’ян? Зараз не ті часи, аби вести таку гру. Час бути відповідальним, взяти і зробити. Взяти кошти, які вже є, і заплатити людям зарплату. А щодо діяльності окремих керівників КП ініціювати розслідування”, – пояснив депутат.

… Ось таким живе Львів перед місцевими виборами. Розвиток ситуації матимемо вже у цю п’ятницю, 19 червня, коли депутати спеціально зберуться на позачергову сесію, щоб обговорити це питання.

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,