Як позбавити державних нагород тих, хто їх не гідний

Новини 11 Травня, 2023 95

Як позбавити державних нагород тих, хто їх не гідний

Новий проєкт «Питання до Ради?»

У 2022 році за мужність та героїзм під час відсічі російській агресії були відзначені майже 30 тисяч українців та українок. З них 160 отримали звання Героя України. Водночас статус Героя досі мають деякі зрадники нашої держави.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Центр спільних дій.

У лютому 2022 року в москві помер Борис Дейч, колишній народний депутат, який у серпні 2013 року отримав звання Героя України, а через пів року проголосував за анексію Криму. Героєм також залишається колишній голова проросійської фракції ОПЗЖ у парламенті Юрій Бойко, який отримав звання в подарунок від Леоніда Кучми.

На одному щаблі стоять поборники української незалежності та прибічники «руского міра». Це ганебне явище викликає запити як із боку суспільства, так і з боку законотворців на перегляд процедур призначення та позбавлення державних нагород, оскільки йдеться про несправедливість.

Центр спільних дій проаналізував історію проблеми з нагородженням в Україні. Щоб краще її зрозуміти та деталізувати, ми звернулися за коментарями до народного депутата, експерта в області державних нагород та захисника, відзначеного орденом «За мужність». Ми розібралися:

  • як в Україні сформувалася система державних відзнак та нагород;

  • чому держнагороди часом отримували не ті, хто на це заслуговував;

  • хто відповідає за присвоєння нагород;

  • як позбавляти нагород зрадників України;

  • як можна виправити ситуацію і що вже зараз для цього роблять законотворці.

Про все це йдеться в першому епізоді нашого нового проєкту «Питання до Ради?».

Коментарі

Позначки: ,