Як не Київстар, то банки: у Садового знову знайшли винних у провалі ЛеоКарту

Новини 08 Січня, 2024 87

«Якщо не зчитало банківську картку — проблема у картці, а не у валідаторах»

Львів‘яни нарікають, що не можуть заплатити у маршрутках та трамваях банківською карткою.

Про це пише газета Високий Замок, інформує Четверта студія.

У Львові побільшало скарг пасажирів громадського транспорту на те, що валідатори в салонах не зчитують банківську картку. Подібних нарікань на роботу Леокарт немає. У кого не підтвердилася оплата банківською карткою, водії вимагають купувати паперовий квиток за проїзд, який коштує найдорожче — 20 гривень. Раніше такі проблеми при оплаті проїзду списували на технічні несправності «Київстару», оскільки робота валідаторів залежить від мобільного зв’язку. Нагадаємо, е-квиток у Львові запрацював з 11 грудня.

«Майже в кожній маршрутці Львова не можу заплатити банківською карткою, бо валідатор її не зчитує, — розповіла „ВЗ“ львів‘янка Дарина Пронів. — Це не кредитна картка, а картка для виплат з чипом. І кошти на ній завжди є. Зверталася на „гарячу лінію“ міської ради, там порадили купити Леокарт. Не хочу платити 71 гривню за шматок пластику, який би мали роздати львів’янам безкоштовно. На цій картці наживаються, брешуть, що сама картка коштує 60 гривень, хоча ми платимо більше. Не довіряю Леокарт, там зникають кошти за поповнення. Якщо немає мобільного додатка Леокарт, значить не можна контролювати поїздки і списання коштів».

«Є декілька ймовірних причин, коли валідатор не зчитує картку, — розповів у коментарі для «ВЗ» керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило. — Картку прикладають не до місця зчитування у валідатора внизу, а, наприклад, до екрана. Другий варіант — картка пошкоджена, або ж не підтримує технологію безконтактної оплати. Третій — картка емітована банком під цільовою програмою, наприклад, «єВідновлення», тож інші види оплат коштами на цій картці неможливі. Серед причин — пасажири прикладають дві картки, або картку з телефоном. Валідатори відхиляють зчитування, коли піднести два носія оплати. Також може бути, що картку не притримують, а махають нею біля валідатора. Тоді валідатор виводить повідомлення «піднесіть картку ще раз і притримайте».

Олег Забарило каже, що більш вагома причина — коли банківська картка в чорному списку, оскільки на момент списання коштів вночі на картці було недостатньо коштів. Варто поповнити таку картку коштами, вночі з неї спишуть кошти за проїзд і картку буде виведено з чорного списку.

Запитую чиновника, що робити пасажиру, коли банківську картку не зчитало, Леокарту немає і готівки в гаманці, аби оплати за проїзд теж.

«Зараз система безготівкової оплати в громадському транспорті працює справно. Якщо у вас не зчитало банківську картку, очевидно, проблема у картці, а не у валідаторах. Леокарт — найвигідніший і зручний спосіб оплати проїзду, можна придбати у чималій кількості локацій по місту. Просимо пасажирів бути свідомими та оплачувати проїзд у будь-який доступний чи зручний для них спосіб, якщо користуються громадським транспортом. Інакше ризикують отримати штраф», — повідомив Олег Забарило.

Якщо раптом не зчитало банківську картку і в гаманці в цей момент немає готівки — варто йти пішки. Або їхати на свій страх і ризик, бо можна зустрітися із контролерами.

Коментарі

Позначки: , , , , , ,