Як на Львівщині люди у неділю відвідують храми (ВІДЕО)

Новини 23 Березня, 2020 1 306

Митрополит ПЦУ Димитрій (Рудюк)/Радіо Свобода

Молитва на карантині

У Червонограді в неділю, 22 березня. у храмах міста людей було порівняно небагато, однак журналісти зауважили,що не у всіх випадках вони дотрималися дистанції між собою.

Як пише «Четверта студія», про те, як у храмах міста Червонограда дотримуються карантину – у відео «ЕхоЧГ».

Молитва на карантині

Ми сьогодні відчЕкали чотири червоноградські церкви, аби дізнатися – як у храмах дотримуються карантину. Деталі – у відео)

Опубліковано ЕхоЧГ Неділя, 22 березня 2020 р.

 

Як пише Радіо Свобода, у Львові більшість вірян дослухались до порад державної влади, рекомендацій лікарів і не прийшли у храм на недільне богослужіння. Також до своїх вірних звернулись і глави церков, митрополити, єпископи та священники. Львів – одне з міст у світі, де найбільше церков. На сьогодні їх є 116. Двері у храми були відчинені протягом дня. Як відбулись недільні літургії у Львові, де зазвичай церкви у вихідний переповнені?

У переважній більшості львівських храмів відбулось одне ранкове богослужіння у Хрестопоклонну неділю. Священники організували допуск вірних у церкви по-різному. Десь було 10 осіб всередині і значно більше людей стояли на вулиці, дотримуючись дистанції. В інший храм пропускали за принципом – одна людина вийшла, а інша зайшла, тобто, щоб кожен міг побути під час служби всередині. Однак зазвичай найбільше вірян у Львові приходять на богослужіння на 11-ту годину.

ПЦУ у неділю вирішила провести одне богослужіння і дотримується всіх карантинних вимог, розповів Радіо Свобода митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк), який зустрічав своїх вірних біля храму, спілкувався і пояснював розпорядження синоду єпископів і державної влади. Протягом дня храми ПЦУ були відчинені, щоб люди могли зайти і помолитись, сповідатись і прийняти причастя.

У більшості греко-католицьких храмах, яких у Львові найбільше, також був обмежений доступ на богослужіння. Монахи-студити провели богослужіння зранку за зачиненими дверима, вели онлайн-трансляцію, а опісля відчинили двері храму – і вірні могли прийти і запричаститися, порозмовляти з отцями.

До обіду у храм Святого Архистратига Михаїла УГКЦ постійно заходили люди, але у церкві було напівпорожньо. Вірні заходили у храм помолитись і запалити свічку.

Під час карантину звільнені від обов’язку брати участь у недільній святій месі і вірні Римо-католицької церкви.

Десятки людей стояли біля храму Української православної церкви (Московського патріархату). Хтось дотримувався дистанції, а хтось не боявся стояти поруч. У церкву пропускали по одному, коли хтось виходив.

 

Багато церков проводили онлайн-трансляцію літургій для парафіян. 14 храмів об’єднались на одній онлайн-платформі, де можна буде дивитись прямі трансляції богослужінь.

Хоча більшість парафій таки старались дотриматись обмежувальних заходів, пов’язаних із карантином і небезпекою поширення коронавірусу, але в невеликих містечках і селах в окремих храмах було людно. Для багатьох людей неприйнятним є не піти у церкву в неділю чи бачити зачинені двері їхнього храму. Адже люди ще пам’ятають, як у 1946 році примусово радянська влада зачинила тисячі храмів в Україні. Однак настоятелі церков намагаються донести до людей інформацію про небезпеку поширення коронавірусу.

Вселенський патріарх Варфоломій зобов’язав духовних осіб припинити проведення богослужінь і обрядів до кінця березня, щоб не допустити поширення коронавірусу. З відповідними звернення до вірних звернулись і глави українських церков.

БЛАГОСЛОВЕННЯ Животворящим Древом Господнім В ЧАСІ ПАНДЕМІЇ.

Опубліковано Архикатедральний Собор св. Юра Неділя, 22 березня 2020 р.

 

НАЖИВО: Богослужіння в Архикатедральному Соборі Святого Юра у Львові

⛪ НАЖИВО: Богослужіння в Архикатедральному Соборі Святого Юра у Львові.У зв’язку із пандемією коронавірусу COVID-19 та, зважаючи на рекомендації авторитетних лікарів, церква просить всіх парафіян та прихожан перебувати в часі оголошеного карантину у своїх домівках.

Опубліковано Телеканал НТА Неділя, 22 березня 2020 р.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,