Як гарно засмагнути без шкоди для здоров’я: поради лікаря-онколога Олега Дуди

Новини 30 Липня, 2020 3 243

Олег Дуда

Літо – це час відпусток, час коли можна відпочити та відновити своє фізичне здоров’я та психоемоційний стан. Усі мріють про гарну засмагу, тому готові годинами лежати під палючим сонцем, але чи завжди це безпечно для нашого організму? Про те, як отримати від сонця користь без шкідливих наслідків розповів голова Українського лікарського товариства у Львові, хірург-онколог Олег Дуда.

У сезон літніх відпусток люди прямують до водойм, аби позасмагати. Часом за-для швидкої засмаги люди годинами проводять під сонцем. Логіка проста – за тиждень відпустки проведений на березі моря, озера чи річки потрібно добряче згоріти, аби потім на роботі продемонструвати усім гарну засмагу. Не часто люди замислюються над тим, що отримані сонячні опіки з подальшими сумними наслідками.

Тому ми вирішили поцікавитися у лікаря-онколога, чи може перебування на сонці спричинити рак?

Олег Дуда радить людям не поспішати засмагати і обмежити перебування на відкритому сонці до 10-15 хвилин. Він наголошує, що сонце безпечніше для людини лише у ранкові та вечірні години. Натомість в обідню пору категорично не рекомендує засмагати.

Лікар наголосив, що в тіні людина також засмагає, але без травматичних наслідків для шкіри.

«Онкологічні захворювання шкіри часто трапляються. Ми, онкологи, не вважаємо, що засмага – це щось погане. Вплив сонячного проміння дійсно виробляє вітамін D. Треба розуміти межу між засмагою та сонячним опіком шкіри. Людина може засмагнути в капелюсі під парасолькою, або ж піти на день і згоріти. У такому випадку це буде шоком для шкіри. Сонячний опік може призвести до того, що різні доброякісні утворення перетворяться на злоякісні. Хочу нагадати, що вперше на проблему меланоми звернули увагу, коли північні народи, такі як шведи, фіни, норвежці, почали їхати на південь і різко засмагати. У них стрімко зросла кількість меланом. Це одне із найагресивніших захворювань, яке дуже швидко метастазує по крові в будь-які органи, що призводить до смерті. З сонцем треба бути обережним і знати міру», – сказав Олег Дуда.

Він наголосив, що до засмаги потрібно підходити зважено. Варто користуватися захисними кремами для засмаги, які допомагають фільтрувати сонячні промені та мінімізувати шкоду організму.

«Історично так склалося, що наші бабусі і дідусі на Галичині не потрапляли під ультрафіолетове випромінення. Навіть влітку вони були вдягнені. Згадайте хоча б як виглядали купальники на початку ХХ ст. Відповідно у них не було цих захворювань», – сказав Олег Дуда.

Також він наголосив, що плануючи відпочинок не забувати про аптечку.

«Звісно, що коли ми плануємо відпустку, то не передбачаємо якихось прикрощів під час відпочинку. Однак, не варто нехтувати питаннями безпеки. Завжди, куди б ви не планували поїхати, варто подбати про наявність дорожньої аптечки», – сказав Олег Дуда.

Він наголосив, що особливо актуальним питання аптечки є зараз, коли в країні досі панує пандемія COVID-19.

«Не варто забувати про ту непросту ситуацію в якій ми усі опинилися. Я завжди повторюю, що нам потрібно навчитися жити у світі де є такий агресивний коронавірус. Це зовсім не означає, що потрібно відмовитися від усіх планів, але це означає, що безпека повинна бути на першому місці. Тому, я рекомендую обов’язково запастися засобами індивідуального захисту під час подорожі – це маски, антисептичні салфетки та антисептики. В дорозі ви будете контактувати із незнайомими вам людьми і, очевидно, ви не знаєте з ким вони контактували і чи є вони здоровими», – сказав лікар.

Як зібрати дорожню аптечку?

За словами Олега Дуди, варто подбати про зручну та компактну сумочку, в яку ви покладете ліки. Лікар радить не пакувати у дорожню аптечку усе, що є вдома, а подбати лише про ключові позиції.

«Найперше потрібно покласти в таку аптечку засоби першої медичної допомоги. Безумовно, що люди, які страждають від хронічних захворювань та потребують регулярного прийому лікарських засобів повинні покласти туди  препарати, які вони постійно приймають», – наголосив Олег Дуда.

Засобів першої медичної допомоги:

  1. бинт стерильний і серветки стерильні;
  2. ватні палички і вату стерильну;
  3. антисептик, наприклад, розчин йоду;
  4. бактерицидний пластир;
  5. невеликі ножиці.

Безрецептурні лікарські засоби:

  1. жарознижуючі та знеболюючі;
  2. антибактеріальні;
  3. препарати, які використовуються при розладі шлунка чи кишечника;
  4. протиалергічні;
  5. ліки при захитувані в транспорті (при потребі);
  6. захисний крем від сонця і засіб з пантенолом від сонячних опіків.
  7. серцеві краплі, навіть якщо проблем із серцем ніколи не було.

Окрім того, якщо ви збираєтеся багато подорожувати пішки, наприклад в горах, то візьміть із собою перев’язувальний матеріал (засоби для обробки ран і накладання пов’язок), мазь (крем, гель, спрей) при травмах і забоях, засіб для обробки укусів комах, а також пристрій для видалення кліщів.

«Краще мати це і не скористатися, а ніж бути безпорадним у критичній ситуації», – сказав Олег Дуда.

І найголовніше – обов’язково проконсультуйтеся із своїм лікарем, щодо тих препаратів, які маєте намір взяти до своєї дорожньої аптечки.

Розмовляла Христина Слюсарчук

Коментарі

Позначки: , , ,