Виборчий кодекс «від Зеленського» перетворить Україну на Північну Корею, – Олексій Гончаренко

Новини 05 Грудня, 2019 162
Володимир Зеленський. Фото: Прямий.

Володимир Зеленський. Фото: Прямий.

Зміни до Виборчого кодексу, які подані президентом Зеленським та його депутатами, порушують конституційні права українців і означають згортання демократії в Україні. Про це заявив народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко в інтерв’ю журналістам, пише “Четверта студія”.

«Виборчі моделі можуть бути різними, але якщо влада отримує інструмент прибирання з виборів незручних кандидатів – це кінець демократії. Це вже не вибори. Це пряме порушення того, за що люди виходили і на Майдани неодноразово в Україні, і того, на чому Україна базується як демократична держава. Бо якщо в нас немає вільного вибору людей – це вже не демократична держава, це вже щось інше», – сказав депутат.

«Фактично робиться новий документ. Цей документ на тисячу сторінок, і зараз нам його виносять і кажуть – голосуйте. Ми навіть деякі речі ще не знаємо, що вони там змінили», – сказав Олексій Гончаренко.

Депутат зауважив, що свого часу Виборчий кодекс розглядався майже місяць у парламенті і обговорювали кожну правку.

«Сьогодні замість всього цього нам пропонують у турборежимі, за 10 хвилин між обідом і ланчем проголосувати правила для 40 мільйонної країни як обирати всю владу від президента до депутата місцевої ради», – сказав представник фракції «Європейська Солідарність».

За його словами, хочуть повернути те, чого в Україні не було 15 років – можливість ЦВК зняти з реєстрації кандидатів в президенти, в народні депутати.

«Це означає, що тепер будь-який опозиціонер, будь-який незручний кандидат може бути знятий просто ЦВК, без суду», – сказав він.

Депутат назвав цю пропозицію катастрофою і зазначив, що це пряме порушення конституційного права кожного громадянина бути обраним на виборах.

Зокрема передбачено, що ЦВК може скасувати реєстрацію кандидата, якщо вирішить, що реєстрація цього кандидата вводить в оману виборців.

«Що це взагалі таке? Це Виборчий кодекс, закон чи це анекдот?» – прокоментував цю законодавчі ініціативу Олексій Гончаренко.

За словами депутата, також причиною для зняття кандидата хочуть визначити подачу недостовірних даних. Він зауважив, що помилки при подачі документів не виключені і можливі, однак треба дати кандидату можливість їх виправити, а не одразу ж скасовувати його реєстрацію.

«Навіть в Російській Федерації без суду не можна зняти кандидата. А нам пропонується просто Зе-диктатура на виборах», – заявив він.

«Це робиться для того, щоб ваш вибір, шановні українці, завтра вже нікому не був потрібен. Щоб зібралась творча група 95 кварталу і оголосила, кого хоче народними депутатами просто так», – додав політик.

Депутат підкреслив, що народ визначає, який кандидат чи політична сила мають перемагати на виборах, а функція ЦВК лише в тому, щоб забезпечити процес і порахувати голоси.

«А вони пропонують зовсім іншу історію. І ця історія – це така «Північна Корея», – резюмував Гончаренко.

Коментарі

Позначки: , ,