Все про монетизацію субсидій: у міністерстві повідомили етапи проведення

Новини 15 Червня, 2018 27

Фото ілюстративне. Джерело: 5 канал

Монетизація субсидій проходитиме у три етапи.

Як повідомляється на сайті Мінсоцполітики, зміни до програми субсидіювання стали темою зустрічі Міністра соціальної політики України Андрія Реви з представниками Світового банку.

Монетизація субсидій, яка має розпочатися з 1 січня 2019 року, буде проведена в три етапи.

За словами міністра, перший етап розпочнеться з 1 січня, другий – з 1 травня, а заключний третій – з 1 жовтня 2019 року.

При цьому Рева відзначив, що механізм проведення монетизації ще до кінця не відпрацьовано.

«Зараз триває процес верифікації одержувачів субсидій, адже попередній раз люди декларували свої доходи у 2015 році. Якщо виявлено п`ятдесят тисяч осіб, серед яких є власники будинків площею понад 200 квадратних метрів і квартир більше 120 квадратних метрів, які з нульовими доходами купували автомобілі за 700 тисяч гривень та інші коштовні речі, то, напевно, перевірка потрібна. Адже монетизація субсидій означає надання громадянам грошей для оплати комунальних послуг, і тому потрібно забезпечити адресність допомоги, щоб гроші отримували саме ті люди, які дійсно потребують субсидії», – заявив міністр.

За словами Міністра, сучасне положення  передбачає новий підхід до обчислення доходів громадян, які претендують на субсидії, і це, по-перше. А, по-друге, при наданні субсидій враховується майновий стан.  Також внесено зміни  розміру соціальних  нормативів споживання газу.

«Соціальні нормативи поступово наближаються до норм фактичного споживання, – каже Андрій Рева. – За останні чотири роки споживання газу скоротилось на 5 мільярдів кубічних метрів на рік. Це дуже велика цифра, яка спростовує твердження, що система субсидій не спонукає людей  до економії».

Також  змінами передбачено введення норми про обов’язкову плату своєї частки.

П’яти категоріям претендентів на субсидії необхідно буде повторно подавати декларацію з метою верифікації доходів. Востаннє вони це робили в 2015 році.

Спрощено й полегшено нарахування  субсидій для внутрішньо – переміщених осіб.

Також на думку Андрія Реви, необхідно виокремити сусбсидіантів, котрі мешкають  у багатоквартирних будинках із центральним опаленням, аби  гроші їм  перераховувати безготівково,  на картку.

Як повідомлялося, у квітні 2018 року, Кабмін ухвалив рішення про внесення змін до програми надання субсидій за житлово-комунальні послуги. В уряді заявили, що мета нововведень – запобігання випадків зловживань і призначення державної допомоги людям, які приховують свої доходи.

Своїм рішенням Кабмін увів нові критерії для надання допомоги від держави. Зокрема, якщо у власності сім`ї є автомобіль, якому менше 5 років (крім мопеда і авто, наданого органом соцзахисту), субсидію не призначатимуть.

Також необхідно вказувати в деклараціях доходи від оренди майна, наприклад, від здачі в оренду квартири. З 1 травня 2018 року субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Безробітним необхідно буде стати на облік у центр зайнятості, в іншому випадку людям працездатного віку, які претендують на субсидію, органи соцзахисту автоматом нараховуватимуть дохід у три прожиткові мінімуми – 5286 грн.

Коментарі

Позначки: , ,