ВРУ може не призначити вибори до районних рад, – Ганущин

Новини 10 Липня, 2020 282

Ілюстрація: ФБ/Олександр Ганущин

Мова про вибори до частини громад і до всіх районних рад

Верховна Рада України може не  призначити вибори до районних рад.

Як пише “Четверта студія”, про це зазначається у дописі голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина у ФБ.

Як повідомляє сьогодні, 10 липня,  Ганущин, “вчора Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування готуючи проект постанови про призначення чергових виборів, затвердив текст до розгляду парламентом у якому мова виключно про вибори до Київради та обласних рад (на щастя –  без Луганської і Донецької). Решту місцевих виборів у країні народні депутати визнали першими, і вирішили делегувати почесне право призначення там виборів ЦВК”.

Він наголошує, що “але в низці громад перші вибори вже відбулися упродовж 2015-2020 роках. І жодних змін в цих громадах на 25 жовтня 2020 не передбачається (нікого не приєднали і не від‘єднали при формуванні перспективних планів). Якщо приміром мова про Львівщину, то мова про Великолюбінську, Гніздичівську, Мурованську, Тростянецьку та Щирецьку громади. Ну відбулись там вже перші вибори, пані і панове члени комітету, з часу проведення виборів жодних нових громад не доєднано… То чому ЦВК мала б там вдруге (!) поспіль призначати перші вибори. Зрештою, а чому вони там раптом двічі стали першими…”

Голова Львівської обласної ради  пише: “підівчіть матчасть, скільки таких громад в Україні – Мінрегіон перелік Вам дасть”

Також він зазначає,що “ще громади, до складу яких (відповідно до затверджених КМУ перспективних планів) так і не увійшла жодна інша громада. То чому вибори, приміром, в Одесі чи Ужгороді мають бути не черговими, а першими? Хто їх має призначати?? Чи не треба нам вже місцевих виборів у Одеську та Ужгородську міські ради? А якщо парламент провалить постанову #3650 про утворення нових районів ? А ймовірність цього дуже велика, адже з легкої руки новітніх децентралізаторів вирішено у майбутні райони включити великі міста, котрі ніколи до районів не належали (детальніше https://bit.ly/2ObcCDZ ) То хто тоді має призначити вибори до райрад?”.

Як пише Ганущин, , сьогодні жодного речення в законодавстві щодо «перших виборів до райрад»… Кажуть, у покращеному Виборчому кодексі буде… той котрий контраверсійний і ще на проголосований (https://bit.ly/2BVYThR). А що буде, якщо ЦВК візьме і не призначить «перші вибори», там де вони дійсно не є першими? Парламент будемо збирати позачергово? А може, це і є омріяний спосіб всупереч Конституції НЕ оголошувати вибори до райрад?”.

Він наголошує, що “як би мало бути? Ні, турборежим звісно наше все, але є ще Конституція і законопроектна техніка. Комітет мав би схвалити саме проект постанови Олексій Гончаренко (https://bit.ly/2ZUgfDQ) де запропоновано призначати усі чергові вибори, а саме, цитую: «Призначити чергові вибори депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, старост села, селища».

“Ні, звісно, я розумію, що не «комільфо» слугам народу брати за основу пропозицію народного депутата з опозиційної Європейської Солідарності. Але підважувати у такий спосіб проведення місцевих виборів у частині громад і усіх райрадах це вкрай безвідповідально”,- пише Ганущин.

Щодо решти важливих питань.Так, дуже добре, що погодилися на позицію здорового глузду і скопіювали з проекту постанови Гончаренка заборону проводити вибори до Донецької і Луганської обласних рад. У багатьох зараз палає… Але  вкрай важливо розважливо підійти і до питання місцевих виборів у громадах що мають дотик до лінії розмежування. НМСД – їх саме у постанові про призначення чергових виборів треба прописати окремо, як такі, де вибори не проводяться, а повноваження ОМС здійснюють військово-цивільні адміністрації, – йдеться у дописі Олександра Ганущина.

Коментарі

Позначки: , , , , ,