ВР пропонує внести зміни до Виборчого кодексу

Новини 04 Червня, 2020 206
Вибори на Львівщині. Фото 4studio

Вибори на Львівщині. Фото 4studio

Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 3485 про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства.

Про це пише “Четверта студія” з посиланням на Сenternews.

За відповідне рішення проголосувало 292 народних депутатів України.

Проектом пропонують внести зміни в усі книги Виборчого кодексу.

“Збільшується доступ до місцевої влади за рахунок зменшення застави. Ми пропонуємо зменшити її вдвічі. Також ми запроваджуємо подвійне висування. Це іноваційно, такого не було в українській історії. Один і той же кандидат може висуватись і в обласну рада, і в раду ОТГ”, — зазначив голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко.

До того ж, наприклад, планується проводити позачергові, проміжні, перші і додаткові вибори тільки два дні на рік — в останню неділю березня і останню неділю жовтня.

У рік проведення чергових місцевих виборів все голосування повинні будуть проходити тільки один раз — в останню неділю жовтня.

Також депутати пропонують ввести можливість використання інноваційних технологій у виборчому процесі, таких як голосування на ділянці за допомогою комп’ютера; підрахунок голосів за допомогою електронних систем; подачу документів кандидатами в режимі онлайн.

Крім того, пропонується ввести механізм боротьби з “двійниками” на виборах президента України.

Даний законопроект пропонує вдвічі зменшити заставу для кандидатів та дозволяє одному кандидату балотуватись у дві ради одночасно. У СН підкреслили, що це дає шанс малим партіям, адже в них немає великої кількості кандидатів.

Також документ пропонує внести зміни в закон про ЦВК та до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за підкуп виборців.

“Осмислюється взагалі питання підкупу. Додається формулювання: “продуктові набори”, “алкогольні напої”, додається поняття “сувенірної продукції”, чого не було до цього. Наприклад, USB-флешки, так і написано в законі… Ми розширюємо можливості реагування правоохоронців на підкуп виборців”, – пояснив Корнієнко.

Коментарі

Позначки: ,