Вперше за 18 років в Україні змінили норми харчування для дорослих і дітей

Новини 08 Грудня, 2017 391

Для дітей калорійність зменшили, для дорослих – залишили на тому ж рівні

У четвер, 7 грудня, набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, який фіксує добові норми фізіологічних потреб населення в білках і жирах, вуглеводах та енергії. Норми харчування не переглядалися з грудня 1999 року.

Про це пише видання “Сегодня“.

Головна різниця між новими і старими нормами полягає у зменшенні калорійності харчування для дітей від 3 до 17 років. Для дорослих калорійність залишилася на попередньому рівні, однак у раціон додалися білки і жири та зменшили частку вуглеводів.

Назагал, калорійність їжі для дітей і підлітків зменшилася на 10-15%.

У дорослих за тієї ж калорійності знизили норму вуглеводів і збільшили частку білків і жирів. Зокрема, нормою в раціоні чоловіка віком від 30 до 39 років, який не займається важкою фізичною працею, стало 147 г білка на добу (100 г білка тваринного і 47 г — рослинного походження). Ця норма на 12 г більша, ніж у попередніх стандартах. Також додано 15 г жирів (до 103 м) та зменшено кількість вуглеводів майже на 50 м (до 456 м).У міністерстві пояснюють, що нові норми є збалансованішими і кориснішими для здоров’я. Щодо дітей, то минулі розрахунки були завищеними, і спричняли надмірну вагу дітей, насамперед за рахунок вуглеводів. Також підліткам додали більше білків, аби вони могли краще рости і нарощувати м’язову масу.

Коментарі

Позначки: