Вода з природних джерел у Львові не придатна до вживання -ДПСС

Новини 03 Грудня, 2018 785

Фото: Олег Огородник/lvivpost

На території міста Львова, смт.Брюховичі та міста Винники розміщено більше 10 природних джерел, вода з яких використовується мешканцями міста і сіл.

Як повідомили у Держпродспоживслужбі у Львівській області, протягом серпня 2018 року, фахівцями  Львівського міського відділу  ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»  були проведені лабораторні дослідження якості води.

Всього  досліджено 11 взірців води на санітарно-мікробіологічні,  санітарно-хімічні, паразитологічні,  радіологічні  показники,  з них  11 або 100% взірців не відповідає вимогам санітарних норм та правил за санітарно-мікробіологічними показниками і лише 1 або 9% не відповідає за санітарно-хімічними показниками.

 На території Галицького району:

вода з джерела в парку «Високий замок» на вул.Замковій –  за мікробіологічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за наявністю загальних колі форм, загального мікробного числа;

вода з джерела в Стрийському парку, вул. Стрийська  – за мікробіологічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіН за наявністю загальних колі форм, загального мікробного числа  та  за санітарно-хімічними показниками не відповідає НТД по  загальній жорсткості.

На території Сихівського району:

вода з джерел в парку “Залізні води” на вул. Мишуги  та  вул. Тернопільській за дослідженими мікробіологічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за наявністю загальних коліформ, загального мікробного числа.

На території Личаківського району:

вода з 2-х джерел в парку “Погулянка” за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками не відповідає вимогам  ДСанПіН 2.2.4-171-10 за наявністю загальних колі форм, загального мікробного числа та E.coli;

вода з каптажів в м. Винники на вул. Лермонтова  та вул. Незалежності — за мікробіологічними показниками не відповідає вимогам за наявністю загальних коліформ, загального мікробного числа та  E.coli;

вода з каптажа на Винниківському озері – за дослідженими санітарно-мікробіологічними показниками не  відповідає вимогам ДСанПіН вимогам за наявністю загальних коліформ, загального мікробного числа та  E.coli.

На території Шевченківського району:

вода з каптажа біля спорткомплексу Спартак на вул.Топольній – за дослідженими санітарно-мікробіологічними показниками не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам за наявністю загальних колі форм, загального мікробного числа та E.coli;

вода з каптажа біля озера, провулок Заозерний – за дослідженими санітарно-мікробіологічними показниками не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам за наявністю загальних колі форм, загального мікробного числа та E.coli.

На території Залізничного району:

вода з джерела в смт.Рудно на вул.Мазепи за дослідженими мікробіологічними показниками не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за наявністю загальних коліформ, загального мікробного числа.

За фактами невідповідності води з природних джерел вимогам  санітарних норм та правил проінформовано голів Львівської міської ради, Винниківської міської ради, Рудненської селищної ради  та запропоновано забезпечити виконання заходів щодо встановлення інформаційних табличок біля джерел про не відповідність якості води санітарним вимогам та заборону використання її для питних потреб; забезпечити проведення обстеження всіх природних джерел води з метою  проведення їх очистки, дезінфекції та повторних лабораторних досліджень.

«Слід зазначити, що природні джерела не можуть систематично використовуватись  населенням для питних потреб, оскільки  вони не є джерелами централізованого водопостачання і відповідно не мають обслуговуючого персоналу. Для таких джерел не встановлені зони санітарної охорони, в межах  яких забороняється господарська діяльність. В зв’язку з цим, якість води з таких природних  джерел  має нестабільні показники, які залежать від багатьох факторів техногенного та природного характеру (санітарно-хімічні та санітарно-мікробіологічні показники  можуть  коливатися інколи протягом одного тижня), що робить її непридатною для споживання людиною і може призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій бактеріальної та вірусної етіології, ряду інфекційних захворювань», – інформують у відомстві.

Коментарі

Позначки: , , ,