Влада Зеленського позбавляє коштів на ті програми, які заважають Москві, – В’ятрович

Новини 28 Листопада, 2020 138

В’ятрович

У Зеленського цілеспрямовано позбавляють повноцінного бюджетного фінансування на наступний рік програми та інституції, які ефективно протидіють російській інформаційній агресії. Про це написав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович на сторінці у соціальний мережі Facebook, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу партії ЄС.

«Схвалений учора урядом проєкт держбюджету на 2021 рік підвередив виразне прагнення нинішньої влади накинути фінансовий зашморг на політику національної пам’яті», – підкреслив він.

Депутат нагадав, що навесні правляча монобільшість вилучила з видатків на гуманітарну сферу десятки мільярдів гривень у антиковідний фонд. «Гроші вилучили нібито для боротьби з пандемією і обіцяли невдовзі повернути, якщо не в бюджеті цього року, то в бюджеті-2021», – додав він.

Володимир В’ятрович зазначив, що вся країна вже побачила як в уряді Зеленського «ефективно» використали антиковідний фонд – просто закатали в асфальт. «Десятки мільярдів  успішно «засвоєні» наближеними до влади компаніями в ході того, що в народі називають «великим крадівництвом». І тепер люди, які могли б жити, помирають у лікарнях через нестачу кисню», – зазначив депутат.

Представник «Європейської Солідарності» наголосив, що на державні заходи у сфері політики пам’яті, реконструкцію приміщення архіву національної пам’яті та діяльність музею Майдану в бюджеті 2020 року передбачалося 96 мільйонів, а у бюджеті 2021 –  лише 43 мільйони.

«Це означає, що про реконструкцію приміщення архіву чи будівництво приміщення музею Майдану в наступному році не може бути й мови», – заявив депутат.

Він також зазначив, що атака влади на музей Майдану, риторика СБУ, МВС та прокуратури про буцімто причетність колективу музею до «розкрадання» бюджетних коштів спрямована, зокрема, на те, щоб результати міжнародного конкурсу не були реалізовані, й у Києві ніколи не з’явився  ні Меморіал Небесної Сотні, ні гідне приміщення музею Майдану.

«І заборона будувати меморіал, і обшуки в музеї, і бюджетний зашморг – ланки одного ланцюга», – переконаний депутат.

«У доковідному бюджеті 2020 року на надважливу програму діяльності Українського інституту МЗС, промоцію України у світі і зв’язки з закордонним українством передбачено було 133 мільйони, а в бюджеті 2021 року – лише 59 мільйонів гривень. Це означає повну зупинку хоч скількись дієвої культурної дипломатії держави», – також повідомив Володимир В’ятрович.

Він також зауважив, що можна було б повірити, що блокування фінансування таких програм є необхідністю, викликаною бюджетними труднощами, якби не повноцінне фінансування будівництва доріг чи мільярди, які уряд без проблем роздає на МВС чи на телесеріали.

«Цілеспрямовано позбавляються коштів саме ті інституції і програми, які для Москви як кістка в горлі, бо можуть при відносно незначних видатках ефективно протидіяти російській інформаційній агресії», – наголосив Володимир В’ятрович.

Коментарі

Позначки: , ,