Влада створила абсурдну ситуацію, внаслідок децентралізації залишивши райони без функцій, – Микола Княжицький

Новини 11 Квітня, 2021 110
Микола Княжицький. Фото: Еспресо Захід

Микола Княжицький. Фото: Еспресо Захід

Після реформи децентралізації в районів фактично не залишилося функцій. Залишивши в процесі децентралізації райони, влада створила абсурдну ситуацію: спершу сформовано адміністративну одиницю, а тепер намагаються вигадати, якими функціями її наділити. Тим часом сумнівною є доцільність існування району як конструкції взагалі.

Про це йшлося в програмі “Вечір з Миколою Княжицьким”, пише “Четверта студія” з посиланням на “Еспресо.Захід“.

“Унаслідок децентралізації роль районів суттєво знизилася, адже громади переходять на прямі відносини з центральним бюджетом. Тож виглядає абсолютно незрозумілим створення районів, а надто – паралельно з великими містами, як-от Львівського чи Харківського. Тим паче – обрання районних рад у цих районах. Значно логічнішим було б прирівняти такі міста до районів, як це зроблено, до прикладу в Польщі”, – зазначає Микола Княжицький.

“Створення районів – це дурня в чистому вигляді”, – наголошує колишній мер кількасотлітнього міста, яке “зникло” внаслідок децентралізації, Володимир Квурт.

“Вони зараз зрозуміли, що “дали в штангу”, залишивши райони, зараз пробують придумати, чим їх обтяжити, які функції на них покласти”, – відзначає він, як експерт у місцевому самоврядуванні.

Ще одна проблема, яка виникла внаслідок таких дій, – фінансова. Так, з усіх зароблених на Львівщині грошей 34% отримує Львів, 18% – обласний бюджет, ще 48% – всі інші громади разом взяті, а райони – мізерні 0,2%. Зауважимо, райони не отримують базову дотацію з держбюджету, а джерело їхнього фінансування – це відсоток адміністративних відрахувань на цю територію. Так, зокрема, Львівський район має річний бюджет лише 1,7 мільйона гривень, тож узагалі не зрозуміло, навіщо та на що він має існувати.

Коментарі

Позначки: ,