Влада має вимагати безпосередньої участі України в розслідуванні авіакатастрофи в Ірані, – Геращенко

Новини 09 Січня, 2020 122

Фото: ФБ/МАУ

Влада України має публічно заявити про вимогу безпосередньо брати участь у розслідуванні авіакатастрофи в Ірані і провести консультації з очільниками країн, громадяни яких стали жертвами катастрофи – так як це зробив прем’єр-Міністр Канади Джастін Трюдо.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook написала співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко, пише Четверта студія.

Вона також закликала президента не порушувати конституційний принцип розподілу повноважень, прикриваючись трагічними обставинами.

“Європейська Солідарність” нагадує – до компетенції президента не входить право давати накази чи доручення генпрокурору, навіть якщо мова йде про найчутливіші і найважливіші для суспільства, найрезонансніші розслідування. Генпрокурор – незалежна інституція, а не слуга президента і наказувати йому – це грубо порушувати Конституцію”, – написала депутат.

“Натомість, до функцій і обов’язків президента безпосередньо відносяться сектор нацбезпеки і зовнішня політика. Ще вчора зранку Зеленський мав би оголосити жалобу, здійснити термінові телефонні консультації з усіма лідерами країн, чиї громадяни постраждали в жахливій катастрофі, і домовитися про координацію зусиль і дій по розслідуванню причин трагедії”, – переконана політик.

“Вже вчора президент мав би замовити телефонну розмову з прем’єрами Канади, Британії, Швеції, канцлером Німеччини. Трюдо вже обговорив з Трампом і Макроном катастрофу українського лайнера. Український президент добу терміново повертався в країну”, – нагадала Геращенко.

“Україна вустами президента має публічно заявити про нашу вимогу безпосередньо брати участь в розслідуванні катастрофи, долучитися до об’єктивного розслідування. Розбився наш літак, загинули наші громадяни, постраждала наша авіакомпанія, яка, віддамо належне, всі ці роки забезпечувала безпеку своїм пасажирам. Якщо ми суб’єкт, а не об’єкт міжнародної політики, ми маємо право захищати честь і права наших громадян, їх пам’ять”, – зазначила нардеп.

Коментарі

Позначки: