Вітольд Ващиковський заявив, що чекає конкретики Києва у справі порозуміння

Новини 04 Листопада, 2017 120

Вітольд Ващиковський у Львові

Очільник зовнішньополітичного відомства Польщі не назвав конкретних осіб, яким буде відмовлено у в’їзді до РП через “антипольські настрої”

«Заява МЗС України про те, що серед українців немає антипольських настроїв, дуже нас тішить, але в історичних питаннях ми чекаємо конкретних змістовних кроків», – сказав очільник МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, який перебуває з візитом у Львові.

Так він прокоментував заяву МЗС України про те, що в Україні немає антипольських настроїв і про те, що історичні спори слід вирішувати згідно з християнським принципом: «Прощаємо і просимо прощення» і без нав’язування своєї точки зору.

«Нас дуже тішить ця заява, що в Україні немає антипольських настроїв, що суспільство приязне. Ми також це помічаємо, проте також помічаємо різного роду інциденти, помічаємо окремих осіб, які поводяться не дуже приязно», – сказав міністр Вітольд Ващиковський у Львові.

Польща, за словами міністра, вже багато років є відкритою, “вже дуже давно запропонувала різні канали співпраці, від форуму польсько-української співпраці, пропозиції президента Анджея Дуди з минулого року створити процес примирення на прикладі хоча б процесу Яд Вашем, що був реалізований в Ізраїлі”.

За словами Вітольда Ващиковського, відкритим на співпрацю є також польський Інститут національної пам’яті, який хоче проводити пошукові роботи в Україні – йдеться про пошуки останків польських жертв періоду Другої світової війни. “Якщо (…) крім декларацій, крім заяв МЗС будуть також конкретні кроки співпраці з Польщею, то ми, звісно, будемо відкритими», – запевнив глава польської дипломатії, давши при цьому зрозуміти, що порозуміння можливе тільки на умовах польської сторони. Зокрема, коментуючи інцидент з пам’ятним знаком у Грушовичах, міністр зауважив, що цей об’єкт був збудований нелеґально. Якщо йдеться про інші пам’ятники (українським повстанцям у Польщі4studio), то “про них, звісно, можемо розмовляти, але згідно з правом польським”.

Міністр попросив зачекати і з переліком конкретних осіб, яким у контексті його попередньої заяви, буде заборонено в’їзд до Польщі через “антипольські настрої”.

Що ж до правила “прощаємо і просимо прощення”, то Вітольд Ващиковський заявив, що українське МЗС “досить безтурботно копіює певний шлях, який колись польські єпископи запропонували німецькій стороні”. Проте, на думку міністра, “це неправильна інтерпретація, та й де ці зустрічі істориків? З нашого боку відкритість є повною”.

Вітольд Ващиковський завтра планує зустрітися з міським головою Львова Андрієм Садовим.

Ілюстрація: PAP

 

 

Коментарі

Позначки: ,