Вірмени, які врятували Львів

Новини 14 Березня, 2021 260

Вірмени, які врятували Львів

21 березня у Львові відбудеться авторська прогулянка Вірменським кварталом Середньовічного Львова та маловідомими сторінками Вірменської історії нашого міста

У мережі оприлюднили цікавий і маловідомий епізод вірменської історії Львова. Він пов’язаний з дуже драматичною сторінкою нашої історії – турецькою облогою.

Про це пише Четверта студія з посиланням на пост у Фейсбуці Denis Bulavin.

“Турки взяли Львів в облогу у 1672 році.

На той момент це була найсильніша армія світу і у Львова були дуже примарні шанси встояти (через 11 років турки будуть під Віднем, і він буде рятуватись всією Європою).

Львів’яни завжди намагалися домовитись з нападниками про відкуп і зробили це цього разу.

Вирішено було вислати до турків делегацію.

Згідно з усталеною традицією в такі делегації, як правило, входили вірмени, тому що славилися своїми дипломатичними здібностями та знанням іноземних мов.

За зняття облоги турки попросили 80 тисяч золотих дукатів, але крім того висунули вимогу надати також дев’ять заручників з найбільш знатних львів’ян (Богдан Хмельницький, до прикладу, таких вимог не висував).

А стати заручником турків в той час означало майже попрощатись з життям – невідомо було чи ти повернешся, а якщо й так, то в якому стані? З заручниками ніхто не панькався…

І ось уявіть собі два знатних вірменина – Габріель Бернатович та Якуб Яськєвич – ДОБРОВІЛЬНО зголошуються стати бранцями!

На, жаль літописи дуже мало повідомляли про подальшу долю
заручників.

Про Габріеля Бернатовича лише відомо, що він повернувся з турецької неволі з підірваним здоров’ям і невдовзі помер у Львові в 1677 році.

Про Якуба Яськєвича взагалі нічого не відомо…

Це сумна, але сповнена якогось особливого героїзму історія, що примушує нас ще раз пересвідчитися у тому, що вірмени були важливою складовою Львовського соціуму.

Цю історію розповів історик галицьких вірмен Садок Баронч (1814-1892) у своїх “Нарисах вірменської історії” (газета Галицька Брама № 21-22).

“Ми відкриємо ще дуже багато маловідомих сторінок вірменської історії Львова в неділю на авторській екскурсії «Вірменський квартал Середньовічного Львова»”, – йдеться у повідомленні.

 

Коментарі

Позначки: , ,