Військовий облік в Україні планують перевести в режим онлайн

Новини 28 Грудня, 2021 84

На Львівщині до війська відправлять 175 осіб

Генштаб протягом 2022 року створить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним.

У Міністерстві оборони планують перевести в онлайн-формат та автоматизувати процес військового обліку українців. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганни Маляр, передає Четверта студія.

Вона наголосила, що облік – це не призов і не мобілізація.

“Наказ 313 не несподіваний. У березні цього року був прийнятий закон, який запровадив саме такий облік. Підтримали абсолютна більшість фракцій – тобто це спільне парламентське рішення спрямоване на оновлення, удосконалення системи військового обліку. Наказ є виконанням цього закону. Військовий облік жінок був і раніше. Приміром, постановою КМУ від 1994-го передбачалось близько 40 професій / спеціальностей, що були підставою для взяття жінок на військовий облік. Що цікаво, до 2008-го було заборонено оприлюднювати цю постанову. З тих пір частина професій зникла, інші – з’явились. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та вдосконалення”, – зауважила Маляр.

Вона пояснила, що необхідно “навести лад у військовому обліку та знати потенціал. Адже однією з багатьох проблем, яка стала очевидною у 2014-му, є це зруйнована система військового обліку”.

Також заступниця міністра зазначила, що жінки можуть стати на облік впродовж 2022 року. “Чи потрібно вже завтра йти до Територіальних центрів комплектування (колишні військкомати). Ні. На це є цілий 2022 рік. Адже виконання закону про оновлення системи військового обліку триватиме протягом усього року”, – уточнила вона.

За словами Маляр, Генеральний Штаб протягом 2022 року створить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Також переглядатимуться вже існуючі норми.

“Зараз ми працюємо над тим, щоб перевести в онлайн-формат та автоматизувати цей процес – у частині, в якій це буде технічно можливо”, – додала вона.

Коментарі

Позначки: